Kaune žiemoja daugiau nei pusė tūkstančio gulbių

Netoli nuo „Kauno grūdų“ įmonės, kuri ne vienus metus žiemą geranoriškai parūpina dovanų - pašaro, Nemune žiemoja didelis pulkas gulbių. Dar keli šimtai jų įsitaisiusios netoli hidroelektrinės bei kitose vietose. Kiekvieną dieną pagrindinėse šių paukščių žiemojimo vietose neabejingi sparnuočiams žmonės išbarsto apie 100 kilogramų kviečių ir patrupina kelis kilogramus baltos duonos gaminių.

Paukščiai pripranta pastoviose vietose surasti jiems paliekamo maisto ir jas lanko valandų tikslumu. Todėl jokiu būdu negalima pradėjus lesinti paukščius šio reikalo mesti.<br>V. Ščiavinskas
Paukščiai pripranta pastoviose vietose surasti jiems paliekamo maisto ir jas lanko valandų tikslumu. Todėl jokiu būdu negalima pradėjus lesinti paukščius šio reikalo mesti.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 7, 2013, 10:05 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 10:38 AM

Neužšąlantis Nemunas pritraukia ne tik Lietuvos gulbes, bet ir iš užsienio atskridusias migrantes. Pasak Lietuvos ornitologų draugijos nario Juliaus Morkūno, šioje upėje stebimos gulbės iš Latvijos, Danijos, Lenkijos ir Baltarusijos, taip pat - iš Vokietijos. Daugiausia šių išalkusių gražuolių galima rasti Nemuno atkarpose Žemuosiuose Šančiuose bei prie Kauno hidroelektrinės. Nemažai jų galima aptikti ties pėsčiųjų tiltu per Nemuną bei Panemunės parke prie Smetonos alėjos.

Lietuvos ornitologų draugijos sekretoriatas su aktyviais savanoriais organizuoja gulbių lesinimą Kauno mieste ir apylinkėse. Tačiau dėl nežinojimo daugumai kauniečių paukščių lesinimas žiemą neretai virsta trumpalaike akcija. Žiemos pradžioje neretas imasi šios globėjiškos veiklos, bet ne visiems užtenka entuziazmo pabaigti pradėtą darbą.

Dažniausiai taip atsitinka antrojoje žiemos pusėje, kai paukščiams pagalba yra reikalingiausia. Paukščiai pripranta pastoviose vietose surasti jiems paliekamo maisto ir jas lanko valandų tikslumu. Todėl jokiu būdu negalima pradėjus lesinti paukščius šio reikalo mesti.

„Jei yra bent mažiausia tikimybė, kad negalėsite tinkamai tęsti pradėtos misijos, verčiau išvis nepradėkite“, - perspėja specialistai. Vandens paukščius reiktų lesinti vidutiniškai nuo gruodžio vidurio (nuo tada, kai paspaudžia pirmasis šaltis ar iškrinta sniegas) ir baigti vasario gale. Negalima lesinti paukščių šiltuoju metų laikotarpiu - vėlyvą pavasarį, vasarą ar rudenį. Šiuo laiku maisto jie susiranda patys. Lesindami paukščius šiltuoju laikotarpiu žmonės jiems pakenks - paukščiai pripranta gauti maisto ir nesiruošia išskristi. O kai kurių rūšių užsilikusiems paukščiams šalta žiema pražūtinga“, - sako J. Morkūnas.

Pasak ornitologų, kuo šalčiau, tuo daugiau gulbėms reikia maisto. Jei, spiginant 25-30 laipsnių šalčiui dieną kitą paukščiai bus nepalesinti, silpnesnieji gali žūti. Labai svarbu atminti, kad antys ir gulbės yra nemaži paukščiai ir jiems lesalo reikia žymiai daugiau. Vienos gulbės paros maisto norma yra 800-1000 gramų. Antys, gulbės maitinamos tol, kol pavasarį tirpstant ledui pačios išsiskirsto į perėjimo vietas.

Vandens paukščiams lesinti tinka miežiai, avižos, kviečiai, javų pelai su piktžolių sėklomis, kombinuoti pašarai, maisto atliekos: balta duona, virtos bulvės ir kitos daržovės. Grūdines kultūras reikėtų sudaigint - apie 10 parų palaikyti vandenyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.