Įprotis naudoti klozetą vietoje šiukšlių dėžės – neįveikiamas

Labai pasistengus piliečius galima išmokyti daug ko – nesikeikti, kultūringai elgtis prie stalo, kasdien keisti kojines. Tačiau sunkiausia juos išmokyti kultūringai elgtis nuosavame tualete.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Činkienė

2013-02-28 23:08, atnaujinta 2018-03-10 20:37

Tuo įsitikinę bendrovės „Jonavos paslaugos“ darbuotojai, valantys užsikimšusius daugiabučių vamzdynus.

Į klozetą skrieja makaronai, statybinės atliekos, moteriški paketai ar net futbolo kamuoliai. Be to, artėjantis pavasaris kartu „atsineša“ ir naują kanalizacijos užsikimšimų etapą. Vos tik turguje atsiranda šviežių daržovių, nesuvalgytus žiemos likučius – raugintus kopūstus ir agurkus kai kurie gyventojai šveičia tiesiai į klozetą. Ištraukė kamuolį

„Žmonės į klozetą meta tokius dalykus, kokie ten, atrodytų, netilptų. Tarkime, neseniai teko ištraukti futbolo kamuolį. Tiesa, jis buvo be oro. Tačiau keista – kaip žmogui kilo mintis kamuolį įgrūsti į klozetą?“, – stebėjosi „Jonavos paslaugų“ darbuotojai. Iš užsikišusių vamzdynų jiems teko ištraukti alaus skardinę, nemažai statybinių atliekų, virtuvės rakandų.

„Kitaip tariant, tai – daiktai, kurie iš viso sunkiai turėtų tilpti į klozetą“, - pečiais gūžčiojo komunalininkai.

Užsikemša ir nuo popieriaus

Bemaž dažniausiai kanalizacija užsikemša nuo popierinių rankšluosčių. „Galbūt žmonės klaidingai mano, jog jis, kaip ir tualetinis popierius, vandenyje ištirpsta. Tačiau taip nėra. Be to, kanalizacija yra užsikimšusi ir nuo nekokybiško tualetinio popieriaus“, - pasakojo jonaviškiai.

Dar vienas vamzdynų „peilis“ – indų ploviklio ir riebalų mišinys. Karštas vanduo kainuoja 20 litų už kubą, o šaltas – tik du. Todėl žmonės taupumo sumetimais indus plauna šaltu vandeniu ir naudoja indų ploviklį. Indus jis išplauna – tai tiesa. Tačiau riebalų ir šalto vandens mišinys nusėda vamzdynuose.

Moteriški „dalykai“ - irgi klozete

Daug „švelnių“ žodžių komunalinių tarnybų darbuotojai galėtų pasakyti ir apie moteris. Dailiosios lyties atstovės dažnai į klozetą meta higieninius paketus. Be to, kad nepasirodytų per mažai, vamzdžiais nuleidžia dar ir vaikų sauskelnes.

Dažnai kanalizaciją užkemša ir arbatžolės. Toliau sąraše – makaronai. Jų likučius žmonės kažkodėl taip pat pila į klozetą. Vamzdynus užkemša ir kitokio maisto likučiai. Be to, į kanalizacijas nuleidžiami įvairūs skudurai, buities rakandai, medžio gabalai.

Priklausomai nuo to, ką žmonės sumetė į klozetą, vieno stovo išvalymas užtrunka nuo vienos iki trijų valandų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.