Jūrų muziejuje pasaulį išvydo pilkosios ruonės Zundos jauniklis

Į Lietuvos jūrų muziejų pavasaris žengia atnešdamas naują gyvybę. Pirmadienį apsivaikavo muziejaus senbuvė – Baltijos jūros pilkoji ruonė Zunda. Naujagimiu ypač džiaugiasi Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas. Ruonės – tikros slapukės, tačiau šiemet patelė pirmą kartą per daugelį biologo darbo muziejuje metų apsivaikavo jo akyse.

Ruonės Zundos jauniklį jau gali apžiūrėti visi Lietuvos jūrų muziejaus lankytojai.<br>P. Kulikov
Ruonės Zundos jauniklį jau gali apžiūrėti visi Lietuvos jūrų muziejaus lankytojai.<br>P. Kulikov
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 8, 2013, 10:49 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 9:06 AM

Biologas su nerimu stebėjo patelę jau keletą savaičių. Pakaitomis su kolega Pavelu Kulikovu pasilikdavo muziejuje ir naktį, kad galėtų monitoriuje sekti gyvūnų elgsenos pokyčius.

Kol muziejuje tęsiasi rekonstrukcija, visi šeši Baltijos pilkieji ruoniai gyvena viename baseine. Paprastai, artėjant vaikavimosi metui, Zunda pasilikdavo karaliauti baseine viena. Dabar kartu su ja buvo apgyvendintas ne tiktai jos gyvenimo draugas, 24 metų patinas Molas, bet ir trys paaugliai – Druskius, Kopgalis ir Tingė.

Jauniklį pasveikino visa ruonių šeimyna

Prieš porą savaičių visų gyvūnų elgesys pasikeitė. Zunda nustojo ėsti, atrodė nervinga. Lemtingąjį pirmadienį jos nerimas persidavė ir kitiems gyvūnams. Patelė sunkiai plaukiojo, pasikeitė jos kvėpavimas.

„Zundos vaikavimasis truko tik porą minučių, tačiau atmosfera baseine pasikeitė per akimirką: tuo metu stojo idiliška ramybė, atrodė, kad gyvūnai nedrįsta net krustelėti. Kai pasirodė jauniklis, baseine buvę ruoniai paeiliui priplaukė į jį pažiūrėti“, - pasakojo A. Grušas.

Ruoniukas dar nėra pasvertas ir apžiūrėtas biologų. Pagal išvaizdą muziejininkai sprendžia, kad tai – patinėlis. Per penkias dienas jis priaugo apie penkis kilogramus ir dabar sveria apie 20 kg.

Tokį neįtikėtinai spartų svorio, o kartu ir riebalinio sluoksnio augimą lemia ypač kaloringas ruonių pienas, kurio riebumas siekia net 50 procentų.

Kviečia išrinkti vardą

Jau nuo šio savaitgalio visi muziejaus lankytojai gali susipažinti su mažuoju ruoniuku. Jauniklis dar neturi jokio vardo. Jūrų muziejuje gyvuoja ilgametė tradicija – vardą naujagimiui išrenka visos Lietuvos vaikai. Jau dabar apsilankius muziejuje ir sugalvojus tinkamą vardą galima jį palikti Vardų dėžėje arba atsiųsti į Jūrų muziejų elektroniniu ar paprastu paštu arba paskambinti, pranešant ne tik sugalvotą vardą, bet ir paliekant savo koordinates. Gegužės 17-ąją – Tarptautinės muziejų dienos išvakarėse bus surengta iškilminga ir linksma Vardynų šventė.

Šiuo metu muziejuje yra septyni suaugę ir vienas mažas Baltijos pilkasis ruonis (Halichoerus grypus macrorhychus). Tai – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 tūkst. metų, daugiausia jų yra Botnijos, Suomių ir Rygos įlankų pakraščiuose bei prie pietinių Švedijos krantų. Į Lietuvos pakrantes užklysta retai. Muziejuje yra ir 3 Rytų Atlanto paprastieji ruoniai.

Jūrų muziejuje ruoniai gyvena nuo 1978 metų, ir jau septyniolika – veisiami. Per tą laiką sulaukta 46 mažylių.

Muziejaus lankytojai kviečiami keliauti į Smiltynę 10 arba 11.30 val. išplaukiančiu keltu – persikėlę nemokamai bus atvežami autobusu iki muziejaus. Iki gegužės Lietuvos jūrų muziejus lankytojų laukia tik savaitgaliais nuo 10.30 iki 17 valandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.