Gedimino kalne medžių vis mažiau – juos pakeis žalia veja

Sostinės Gedimino kalnas kiekvieną dieną darosi vis plikesnis. Praėjusį savaitgalį čia vėl darbavosi medkirčiai, jie nupjovė dar kelis palaikius medžius. Dabar jų keli liko tik šiaurinėje kalno pusėje. Bet greitai nebebus ir šių medžių. O tada teliks visą kalną apsodinti specialia velėna, kad iki vasaros Gedimino pilies šlaitai pasidengtų lygia žaluma.

Praėjusį savaitgalį Gedimino kalne vėl darbavosi medkirčiai, jie nupjovė dar kelis palaikius medžius. Jų beliko tik šiaurinėje kalno pusėje.<br>J.Stacevičius
Praėjusį savaitgalį Gedimino kalne vėl darbavosi medkirčiai, jie nupjovė dar kelis palaikius medžius. Jų beliko tik šiaurinėje kalno pusėje.<br>J.Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė

Mar 18, 2013, 9:50 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:25 PM

Kai pernai Gedimino kalne, kurį rudenį nuklodavo pageltę lapai, buvo pradėti pjauti medžiai, daugelis vilniečių aikčiojo ir apgailestavo, kad kalnas ir kartu miestas praras savo žavesį. Juk daugelį dešimtmečių visi buvo įpratę, kad vasarą Gedimino kalnas žaliuoja.

Nacionalinio muziejaus, kuris atsakingas už kalno priežiūrą, vadovė Birutė Kulnytė ramina: „Romantiką Gedimino kalnui sugrąžinsime, kai apauginsime velėna, o papėdėje pasodinsime naujų medžių, kurie suformuos gražų vainiką“.

Pasak B. Kulnytės, senus medžius išpjauti reikėjo, nes jie buvo viduje išpuvę, o šaknys į išorę buvo išsišovusios daugiau nei po dvidešimt centimetrų.

Be to, kai pernai specialia įranga buvo ištirti dar prieš karą kalne išvedžioti nuotėkų vamzdžiai, paaiškėjo, kad juos jau seniai suardė medžių šaknys, todėl kalnas būdavo nuolat plaunamas ir lietaus, ir tirpstančio sniego.

B. Kulnytė taip pat tikisi, kad šiemet pavyks kalną „nušveisti“ ir nuo per daugelį metų pristatytų įvairių šį istorinį objektą darkančių statinių.

„Kai išpjovėme medžius, labai aiškiai atsivėrė vaizdas, ką būtina kuo skubiau griauti“, - sakė muziejaus vadovė.

Be to, iki vasaros planuoja visiems ant kalno ir jo papėdėje esantiems istoriniams statiniams pakeisti čerpinius stogus.

„Ant Gedimino kalno reikia viską tvarkyti apgalvotai, palaipsniui, kaip savo sode. Tik tada jis gražiai atrodys“, - sakė B. Kulnytė.

Pernai kalno tvarkymui buvo išleista apie 2 mln. litų. Šiemet būtiniausiems darbams gali prireikti maždaug milijono litų, šią sumą Nacionalinis muziejus planuoja pasiskolinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.