Jūriniam ereliui sparnus prikirpo virusas

Kauno prieglaudoje gydomas didžiausias šalies plėšrusis paukštis – jūrinis erelis. Į Raudonąją knygą įrašytas sparnuotis užvakar buvo atvežtas iš Rokiškio rajono. Paukštis nepajėgė nei skristi, nei eiti.

Per keturiolika dienų turėtų išaiškėti, ar ereliui pavyks įveikti sunkią ligą.<br>Gyvūnų globėjų nuotr.
Per keturiolika dienų turėtų išaiškėti, ar ereliui pavyks įveikti sunkią ligą.<br>Gyvūnų globėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys ("Lietuvos rytas")

2013-03-20 08:58, atnaujinta 2018-03-09 16:26

Maždaug 6 metų jūrinio erelio patelę sekmadienį Varaščinos kaime aptiko vietos medžiotojas.

Įspūdingas paukštis, kurio išskleistų sparnų ilgis siekia net 2 metrus ir 40 centimetrų, gulėjo ant žemės. Erelio pagailėjęs vyras nuvežė jį į savo namus, esančius Rokiškėlių kaime, ir įkurdino grūdų sandėlyje.

Kitą dieną pasiimti paukščio iš Kauno atvyko Gyvūnų globėjų asociacijos atstovai. Patelė buvo visiškai nusilpusi. Regis, ji buvo nemitusi apie tris savaites.

Paukštis svėrė 5,2 kilogramo. Jei būtų buvęs sveikas, būtų svėręs apie 6,5 kilogramo. Išorinių sužalojimų, išskyrus nežymias žaizdas ant kojų, nebuvo matyti. Anot ornitologo Sauliaus Rumbučio, erelis greičiausiai serga virusine liga.

Maždaug 2 savaites jis bus gydomas Kaune esančioje gyvūnų prieglaudoje. Per tą laiką išaiškės, ar paukštį pavyks išgelbėti. Vakar jis dar buvo vangus, žalią mėsą ir žuvį lesė per prievartą.

Saugomi paukščiai

Lietuvoje šiuo metu yra apie 120 jūrinių erelių porų. Daugiausia jų Šilutės rajone ir Kuršių nerijoje.

Laisvėje šie paukščiai gyvena iki 30 metų. Jie minta žuvimis, o žiemą, kai vandens telkinius aptraukia ledas, – miškuose aptiktais negyvais žvėreliais.

Jūriniai ereliai saugomi visoje Europoje. Lietuvos ornitologai kelia jiems dirbtinius lizdus, žiemą prie ledo surakintų tvenkinių palieka žuvų, vištienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.