Klimatologė A. Galvonaitė: „Pavasaris ateina 15 km per parą greičiu“

Dvidešimt laipsnių žemiau nulio – argi čia pavasaris? Toks klausimas kilo ne vienam, besiklausant kovo mėnesio orų prognozių. Net ir Velykų savaitę, kuri šiemet yra paskutinioji pirmojo pavasario mėnesio savaitė, orai bus kaip reikiant šalti, ypač naktys. Tik dienomis pašildžius saulutei retkarčiais temperatūra perkops kiek aukščiau per nulį. Klimatologė Audronė Galvonaitė ramina: kovas yra pavasaris tik pagal kalendorių, o astronomų ir klimatologų požiūriu priklauso dar šaltajam metų sezonui.

Vidutinė daugiametė paros temperatūra paskutinę kovo savaitę yra 2,5 laipsnio šilumos, o šiemet prognozuojamas vidurkis - 1 laipsnis šalčio.<br>AP
Vidutinė daugiametė paros temperatūra paskutinę kovo savaitę yra 2,5 laipsnio šilumos, o šiemet prognozuojamas vidurkis - 1 laipsnis šalčio.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Mar 20, 2013, 8:09 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 4:36 PM

Pavasaris – tik kalendoriuje

„Kovas yra šaltojo laikotarpio, žiemos mėnuo, - sako klimatologė. - Tikrasis klimatologinis pavasaris prasideda maždaug nuo lygiadienio – astronominio pavasario. Tada vidutinė paros temperatūra turėtų perkopti per nulį.“

Pavasario lygiadienis būna kovo 21-22 dienomis. „Bet ne kiekvienais metais pavasaris ateina vienodu laiku – gali ir atskubėti, gali ir vėluoti“, - aiškina A. Galvonaitė. Šių metų velykinė savaitė bus dar pakankamai šalta – šaltesnė už vidutinę daugiametę.

Vidutinė daugiametė paros temperatūra paskutinę kovo savaitę yra 2,5 laipsnio šilumos, o šiemet prognozuojamas vidurkis - 1 laipsnis šalčio.

„Pavasaris neateina į visą Lietuvą iš karto, - sako A. Galvonaitė. - Jis ateina nuo pietvakarinių rajonų ir eina per Lietuvą maždaug 15 km per parą greičiu. Taigi, per visą Lietuvą pereina maždaug per porą savaičių. Jeigu nuo kovo 22-23 d. ateina į pietvakarius ties Kybartais, Lazdijais, Kalvarija, tai kol pereina per visą Lietuvą, kovas pasibaigia.“

Klimato atšilimą liudija temperatūrų šuoliai

Pasak klimatologės, nors šių metų kovo temperatūra žemesnė už vidutinę daugiametę, į rekordiškai šaltą kovą šiemetinis kovas nepretenduoja. Kovą yra buvę ir 35, ir 20 laipsnių šalčiai. 1964 m. buvo labai šaltas kovas, ir 2005, 2006 m.

Globalinis atšilimas, pasak A. Galvonaitės, visai nereiškia, kad žiema tampa šiltesnė ar pavasaris greičiau ateina. Klimato atšilimą rodo susumuoti metų temperatūros vidurkiai, o viena iš šio proceso apraiškų yra staigūs ir drastiški orų pokyčiai – kai per vieną ar dvi dienas karščius pakeičia šalčiai ar priešingai.

Klimato atšilimas reiškia vidutinės metinės temperatūros augimą. Vidutinė metinė temperatūra yra aukštesnė už standartinę klimato normą visame pasaulyje. Bet atskiri metų laikai gali būti labai kontrastingi. Pavyzdžiui, gali būti labai šalta žiema ir nepaprastai karšta vasara. Jeigu bus šiltas ruduo ir pavasaris, vidutinė metinė temperatūra ir bus aukštesnė, negu turėtų būti“, - aiškina klimatologė.

Tokį procesą pastaruoju metu dažnai ir stebime. „Stebime ne tik sezoninius kontrastus. Prisiminkite praėjusią vasarą, kai vieną, kitą, trečią dieną būna 30 laipsnių karščio, ir staiga – 16. Lygiai tas pats vyko Kūčių naktį. Buvo labai šalta, pūga, o kitą dieną – lietus ir teigiama temperatūra“, - pasakoja A. Galvonaitė.

Šiluma - tik balandį

Kaip praneša ELTA, pavasariški orai į Lietuvą ateiti neskubės. Šiltesnių orų galime tikėtis nuo antros balandžio pusės, prognozuoja amerikiečių hidrometeorologai.

Portalo weather. com duomenimis, neigiama temperatūra dienomis ir naktimis Lietuvoje išsilaikys iki balandžio pradžios. Tiesa, paskutinę kovo savaitę temperatūra naktimis bus artima nuliui arba lengvai neigiama. Žymesnių kritulių neturėtume sulaukti. Pirmąją balandžio savaitę jau šils iki 7-8 laipsnių šilumos, tačiau naktimis dar nukris iki 1 laipsnio šalčio.

Antrąją savaitę jau bus šiek tiek šilčiau - sušils iki 9-10 laipsnių. Žemiausia vidutinė oro temperatūra bus 0-1 laipsnis šilumos.

Trečiąją balandžio savaitę termometro stulpelis, tikėtina, pakils iki 11-12 laipsnių ir nenukris žemiau nei 1-2 laipsniai.

Nuo balandžio 21 dienos šils dar labiau - iki 12-14 laipsnių. Naktimis oro temperatūra sieks 3-4 laipsnius aukščiau nulio.

Paskutinės balandžio dienos atneš dar šiltesnius orus - įšils iki 14, naktimis termometras jau rodys 4 laipsnius šilumos.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba artimiausiomis dienomis žada ne pačius maloniausius orus.

Trečiadienio naktį daugelyje rajonų pasnigs. Pūs gūsingas rytų vėjas, kuris pustys sniegą. Šals iki 5-10 laipsnių. Dieną snigs mažiau, vietomis papustys. Spaus lengvas šaltukas.

Ketvirtadienį vietomis truputį pasnigs. Naktį temperatūra svyruos tarp 4-9 laipsnių šalčio, kai kur bus šalčiau, dieną bus nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 šilumos.

Savaitgalį, ypač naktimis, šals dar labiau. Dieną laikysis silpnai neigiama temperatūra. Staigmenų neatneš ir kitos savaitės pradžios orai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.