Nepralenkiamas žvejas grūmėsi net su 34 kg karpiu

Gelmių valdomas tapo itin atsargus

Daugiau nei 34 kilogramus sveriantį legendinį karpį Rembo Prancūzijoje kol kas pavyko ištraukti vieninteliam lietuviui A. Macenkai.<br>Nuotrauka iš asmeninio archyvo
Daugiau nei 34 kilogramus sveriantį legendinį karpį Rembo Prancūzijoje kol kas pavyko ištraukti vieninteliam lietuviui A. Macenkai.<br>Nuotrauka iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Mar 24, 2013, 11:15 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 9:52 AM

Parodą surengę Lietuvos karpininkų asociacijos nariai portalui lrytas.lt papasakojo apie įspūdingus žūklės nuotykius, karpių būdą ir savo žvejybos filosofiją, kurios viena svarbiausių taisyklių - sugavęs žuvį, jos nečirškink ant keptuvės, o paleisk į laisvę.

Į vakarykštį karpininkų sambūrį atvyko užsienyje gyvenantis, iš Alytaus krašto kilęs, 30 metų Alfredas Macenka, kuriam kol kas neprilygsta nė vienas kitas Lietuvos karpių žvejys.

Šis dzūkas 2011 metų rugpjūtį maždaug 100 kilometrų nuo Paryžiaus esančiame ežere ištraukė 34 kilogramus ir 330 gramų sveriantį karpį, kurį vietos žūklės mėgėjai dėl jo įspūdingo dydžio bei raumenų praminė Rembo, prisiminę Holivudo aktoriaus Silvesterio Stalonės personažą.

Apsiginklavę meškerėmis, palapinėmis, pašarais į šį ežerą traukia žvejai iš viso pasaulio. Svarbiausias jų tikslas - sugauti Rembo, bet tai per metus pavyksta padaryti tik vienam laimingajam.

Alfredo gyvenimo draugei Robertai Leliūtei nufotografavus jį su šiuo galiūnu, Rembo vėl atsidūrė vandens gelmėse.

„Sugauti karpių karalių Rembo - didžiulė garbė. Kol jis užkibs, laukiau keturias dienas“, - prisiminė A. Macenka, suviliojęs karpį savo paties pagamintais pašarais, skleidžiančiais riešutų kvapą.

Priešindamasis Rembo net keturis kartus Alfredą įtraukė į vandenyje prie kranto augančias žoles.

Po 45 minučių kovos žuvis buvo priversta pasiduoti, o A.Macenką nuo peršalimo ar dar didesnių nemalonumų išgelbėjo ilgi žvejo batai.

Ištraukti šį karpį Alfredui padėjo R. Lėliūtė, laiku atskubėjusi su prožektoriumi, atnešusi savo draugui tinklelį.

Gelmių valdomas tapo itin atsargus

Rembo iš savo povandeninių valdų į krantą buvo ištrauktas ir paleistas jau ne kartą, todėl išsivystė labai stiprus jo savisaugos instinktas - ši žuvis itin įtariai ir atsargiai ragauja kiekvieną jauką, dažnai jį aplenkdama iš tolo.

Todėl pagauti Rembo kaskart tampa vis sunkiau.

Didžiausias Lietuvoje sugautas karpis svėrė 21 kilogramus ir 700 gramų Jis užkibo pernai Molėtų rajono ežere.

Sugavo apie 1000 karpių

Jei A. Macenka aprašytų kiekvieną įsimintiną savo žvejybos epizodą, tikriausiai susidarytų stora knyga, galbūt net ne vienas tomas.

Jau 13 metų Anglijoje gyvenantis Alfredas karpių žūkle susidomėjo dar būdamas paauglys.

Iš pradžių jis gaudydavo žuvis Alytaus krašto ežeruose, prie jų krantų su dugnine meškere praleisdavęs daugybę valandų.

Dabar A. Macenka dažniausiai žvejoja Anglijoje, Londono apylinkėse esančiuose dideliuose vandens rezervuaruose ir Pietų Prancūzijoje.

Iš viso jis yra pagavęs apie 1000 karpių, sveriančių daugiau nei 10 kilogramų.

Per 2010 metų Kalėdas A. Macenka Šv. Cassien'o ežere išvilko į krantą 18 kilogramų ir 700 gramų karpį, o po savaitės - tokios pat rūšies žuvį, sveriančią 18 kilogramų.

Vieta, kurioje žvejojo Alfredas, neužšalo, nes netoliese yra įrengta hidroelektrinė.

Šie laimikiai A. Macenkai ypač glosto širdį, nes karpiai dažniausiai kimba vasarą - žiemą juos sužvejoti pasiseka labai retai.

Ištvermingas dzūkas šaltuoju metų laiku žvejoja ir naktimis, pasistatęs palapinę. Spiginant 12 laipsnių šalčiui, apledėję būna netgi jos užtrauktukai.

Alfredas pomėgį pavertė verslu - vyriškis gamina ir parduoda pašarus, primenančius jūros gėrybių, kalmarų, skonį, pagardindamas jauką vitaminais, daržovių, mėsos miltais. Šie kukuliai skleidžia vaisių, riešutų, moliuskų kvapus.

Už populiariausią 2012 metų baltyminių kukulių pašarą Lietuvoje A. Macenka vakar buvo apdovanotas specialiu Karpininkų asociacijos diplomu.

Patirtis palengvina grumtynes

Šeštadienį parodoje dalyvavusio Karpininkų asociacijos prezidento, vilniečio Tomo Būdo didžiausias laimikis - 19 kilogramų svėręs karpis. Šią žuvį jis sugavo Lietuvoje.

„Pradedantys žvejai užtrunka valandą, kol nugali 10 kilogramų ir dar didesnius karpius.

Įgijus patirties, juos galima ištraukti ir per ketvirtį valandos“, - tvirtino T.Būdas.

Kito parodoje sutikto karpių žūklės mėgėjo, 41 metų kauniečio Audriaus Lesinsko rekordas - pernai rudenį Raseinių rajono tvenkinyje sugautas 20 kilogramų ir 400 gramų karpis.

Kol užkibs vienas tokių milžinų, galima laukti savaitę ir ilgiau.

Vilioja įspūdingas dydis

„Kodėl mus domina karpiai, o ne kitos žuvys?

Todėl, kad jie užauga labai dideli. Mes žvejojame tik tokius. Malonumo, traukiant į krantą 10 - 20 kilogramų karpius, nepalyginsi su mažesnių žuvų kibimu“, - pasakojo T. Būdas.

Be to, milžinišką karpį prisivilioti yra nepaprastai sunku. Ilgai gyvenęs, jis tampa išrankus, atsargus ir neretai nusuka nosį netgi nuo įmantriausio maisto. Todėl sugundyti tokį galiūną savo pašarais - dvigubas malonumas.

Karpininkai kartais sugauna ir šamų, didžiulių karšių, kuojų, bet visi tvirtina esantys pasišventę karpių žūklei, ieško jiems gaudyti skirtų reikmenų.

Lietuvos karpininkų asociacija šiuo metu vienija per 30 narių.

Karpius suleidžia į ežerus

Šeštadienį A. Stulginskio universitete vykusi šios organizacijos paroda sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo - ekspozicijų salėje susidarė spūstys.

Parodoje buvo galima įsigyti iš anglies pluošto pagamintas meškeres, valą, rites, karpiams pagamintus kukulius, pašarų mėtymui skirtus specialius vamzdelius, žvejybos aprangą ir net palapines.

Neypatingai brangi, bet kokybiška meškerė kainuoja apie 300 - 400 litų, dar tiek pat reikėtų sumokėti už ritę.

Žvejybai pilnai pasirengti galima maždaug už 1,5 tūkst. litų, įskaitant žvejo kėdę, palapinę ir pašarus, kurių kilogramas kainuoja apie 20 - 30 litų.

Karpių žūklės puoselėtojai augina juos nuosavuose tvenkiniuose arba perka iš tvenkinių savininkų ir suleidžia šias žuvis į Lietuvos ežerus, upes. Tiesa, konkrečių vietų jie atskleisti nenori.

Prieš užmetant meškerę, karpius reikia kas antrą dieną 3 - 4 kartus pašerti.

Norint suvilioti karpius milžinus, kvapus reikia nuolat keisti. „Jei vieną kartą jiems patiks krevečių ir braškių kvapų mišinys, tai po dviejų savaičių reikės jau kažko kito“, - šyptelėjo A. Lesinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.