Per sodybos gelbėjimo operaciją įgriuvo greitkelis Vilnius–Klaipėda (dar papildyta)

Ketvirtadienį ryte greitkelyje Vilnius–Klaipėda atsivėrė smegduobė. Incidentas įvyko, kai Valstybinės įmonės „Automagistralė“ darbininkai tvarkė pralaidą. Prie pat greitkelio tyvuliuoja sodybą užliejęs ežeras. Jis atsirado dėl to, kad bebrai į melioracijos šulinį pritempė šakų.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Lietuvos rytas")

Apr 18, 2013, 7:42 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:39 AM

Į Ąžuolinės kaimą (Elektrėnų sav.) gelbėti užlietos sodybos atvykusiems kelininkams nusviro rankos.

Valstybinės įmonės „Automagistralė” darbininkai, antradienį prakrapštę melioracijos šulinį, į kurį turi subėgti vanduo, kitą dieną rado jį vėl užkimštą.

Vandenyje – ir automobilis

Dėl to ežeras prie pat greitkelio Vilnius–Klaipėda nebuvo nė kiek sumažėjęs.

Vanduo ir toliau sėmė Valios Jachimovičienės ūkinį pastatą, lengvąjį automobilį, sugadino pašarus.

„Čia buvo mūsų rugiai, čia – daržai, o čia – serbentai. Dabar čia gulbės plaukioja”, – rodydama į užlietą didžiulį plotą skundėsi Ąžuolinės kaimo gyventoja.

Dėl to, kad vanduo apsėmė ūkinį pastatą, iš jo teko išvesti arklį. Ežero viduryje atsidūrė šeimos lengvasis automobilis.

Laimė, potvynis nesiekė gyvenamojo namo, kuris yra aukščiau, ant kalno.

Bebrai šakas tempia naktį

Vanduo į sodybą ėmė plūsti praėjusį penktadienį.

V. Jachimovičienė su sutuoktiniu ir dviem sūnumis vis pravalydavo šulinį, bet bebrai per naktį į jį vėl prinešdavo šakų.

Tačiau pirmadienį kaimiečiai suprato, kad šulinio išvalyti jau nepavyks.

Jis jau buvo atsidūręs giliai po vandeniu.

Iškviesti „Automagistralės” kelininkai nesiryžo leistis į šulinį, nes jis – beveik penkių metrų gylio.

Vis dėlto pirmąją dieną jį pavyko prakrapštyti. Supratę, kad bebrai pridarė daug eibių, jie į pagalbą pasikvietė ugniagesius.

Pasigamino specialų vamzdį

Vakar, radę šulinį vėl užkimštą, kelininkai nusprendė suvirinti ilgą vamzdį ir jį įleisti į vidų. Suneštas šakas jie tikėjosi pašalinti hidrauliniu būdu.

„Dėl bebrų turime ne vieną problemą, bet ši – didžiausia.

Vamzdį, kurį pasigaminome, turbūt teks naudoti dar ne kartą”, – kalbėjo „Automagistralės” direktorius Vladislovas Molis.

Dėl bebrų sugadintas ir Ąžuolinės kaimo kelias.

Gyvūnams užkimšus pralaidą po juo, vanduo ėmė tekėti per viršų ir išgraužė gilų griovį. Kelias tapo neišvažiuojamas.

Bebrų medžioklės sezono nepratęsė

* Daug žalos pridarančių bebrų (nuotr.) medžioklės sezonas baigtas balandžio 15 dieną. Aplinkos ministerijos duomenimis, praėjusiais metais Lietuvoje gyveno daugiau kaip 48 tūkst. šių gyvūnų.

* Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, priėmęs sprendimą nepratęsti medžioklės sezono, tvirtino, kad atsižvelgė į daugelį aplinkybių ir veiksnių. Bene svarbiausias jų – visuomenės nuomonė. Dauguma ją reiškusių teigė, kad pratęsti medžioklę tokiu metu, kai šių gyvūnų patelės vaikingos, būtų mažų mažiausiai nehumaniška.

* Balsavimas, ar reikia pratęsti bebrų medžioklę, vyko internetu. Žmonės taip pat galėjo pareikšti savo nuomonę paskambinę ar parašę Aplinkos ministerijai.

* Ministro žodžiais, negalima neigti ir fakto, kad kai kuriuose šalies regionuose bebrai pridaro nemažai rūpesčių ir žalos ūkininkams.

* „Šią problemą, be abejo, reikia spręsti, tačiau medžioklės pratęsimas negali būti vienintelė sprendimo priemonė. Reikia ieškoti ir kitokių būdų, kuriuos bendromis pastangomis, tikiuosi, rasime”, – sakė V.Mazuronis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.