Valgomieji bobausiai, dzūkų dažniausiai vadinami „šmarškais” ar „šimtakamariais”, jau vilioja į miškus atkakliausius grybautojus.
„Šiemet jie dygsta labai gražiai, romantiškai – prie dar neištirpusio sniego plotelių. Kitur miške jau labai trūksta drėgmės”, – pasakojo marcinkoniškė Janina Janušauskienė.
Pirmuosius rastus bobausius ji sekmadienį nešė parduoti prie kelio Vilnius–Gardinas–Druskininkai, kur šviežiomis, džiovintomis, raugintomis, marinuotomis miško gėrybėmis, šluotomis, vantomis prekiaujama visus metus.
Bobausių mėgėjai jau nuo balandžio pradžios klausinėja, ar šie grybai dar nedygsta.
Dviejų litrų indelis šių kvapių pirmųjų raukšlėtakepurių pakelėje kainuoja 10–12 litų.
Pernai tokiu laiku buvo pats bobausių dygimo metas, o pirmieji pasirodė balandžio pradžioje.
Buvo metų, kai ankstyviausi pavasariniai grybai pradėjo dygti apie kovo 20 dieną.
Barčių kaimo gyventojas Algimantas Daškevičius pirmiausia apsižiūrėjo, kur įprastose vietose – saulėtose kirtavietėse, biržėse – pasirodė mažos rudos galvutės ir kelias dienas jas paauginęs šiandien vėl eis į mišką surinkti.
Du tris kartus po 5–10 minučių dideliame kiekyje vandens, jį pakeičiant, išvirti bobausiai, po to apkepti svieste, aliejuje su spirgučiais ir svogūnais – tikras skanumynas.
Šiems ypač kvapiems grybams nereikia kitokių prieskonių – tik druskos.
Mikologai primena, kad netinkamai paruoštais bobausiais galima apsinuodyti, nes juose yra nuodingos medžiagos giromitrino. Jis beveik visas išgaruoja grybus verdant ir džiovinant.
Dėl to negalima nuoviro naudoti sriuboms – būtina išpilti.
Pirmąsyk ragaujantiems patariama suvalgyti pusę galvutės ar dar mažiau, kad įsitikintų, ar nėra jautrūs šiems grybams.
Iš to, kaip gausiai dygsta bobausiai, spėjamas ir kitų grybų derlius, bet tokios prognozės ne visada pasitvirtina.
11
Tiek litų pakelėje vidutiniškai kainuoja dviejų litrų indelis pirmųjų bobausių.