Sodininkus išgąsdino degligės židinys Babtų seniūnijoje

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos informavo Kauno rajono savivaldybę apie Stabaunyčiaus kaime (Babtų sen.) aptiktą bakterinės degligės (Erwina amylovora Burrill) židinį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 10, 2013, 6:05 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:44 PM

Bakterijos sukeliama liga ypač pavojinga vaismedžiams ir dekoratyviniams augalams. Ligos sukėlėjams padeda plisti vėjas ir migruojantys paukščiai. Jų nepajėgia sunaikinti jokios cheminės medžiagos, todėl vienintelis kovos būdas – užkrėstus vaismedžius kirsti ir deginti.

Stabaunyčiaus kaimas yra įsikūręs prie Nevėžio, maždaug 3 km į pietus nuo Babtų. 8 ha sklypas, kuriame rastas degligės židinys, priklauso Kauno mieste gyvenamąją vietą deklaravusiam Algirdui Rondamanskiui. Menkai prižiūrimame sode auga gudobelės, kriaušės, šermukšniai.

Raštą atsiuntęs Valstybinės augalininkystės tarnybos direktoriaus pavaduotojas, atliekantis direktoriaus funkcijas, Arvydas Basiulis tikino, kad jo vadovaujama tarnyba negali rasti sodo savininko ir ragino savivaldybę priimti sprendimus, reikalingus gresiančiai ekstremaliai situacijai valdyti.

Kauno rajono savivaldybės merą pavaduojantis Petras Mikelionis šį rytą sušaukė skubų atsakingų administracijos darbuotojų pasitarimą.

Petras Mikelionis stebėjosi, kad degligės židinys nustatytas dar praėjusių metų lapkričio 13 dieną, o savivaldybė apie tai informuota tik praėjus pusmečiui.

„Ar nebūtų efektyviau užkrėstus vaismedžius deginti vėlų rudenį, iškart nustačius židinį?“ - retoriškai klausė Petras Mikelionis. Pasak augalininkystės specialistų, pavasarį ir ankstyvą rudenį liga gali suaktyvėti.

Kauno rajono savivaldybės darbuotojai netrukus išsiaiškino, kad Algirdas Rondamanskis yra išvykęs į Jungtinę Karalystę, su juo bus mėginama susisiekti. Jei to nepavyks padaryti, savivaldybė ieškos teisinių priemonių, kaip sunaikinti pavojingos vaismedžių ligos židinį.

Šiandien atvykę į Stabaunyčiaus kaime esantį sodą, Kauno rajono savivaldybės darbuotojai rado išrautus ir į krūvas sukrautus vaismedžius. Kauno rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Alvydas Rimdeika teigė, kad didžiąją dalį ligos pažeistų vaismedžių išrovė ir ėmėsi tvarkyti Algirdo Rondamanskio kaimynas.

Ateinantį pirmadienį Kauno rajono savivaldybės administracija sukvies posėdį ir nuspręs, kaip toliau likviduoti degligės židinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.