Jūrų muziejaus ruoniukui - Brizo vardas

Muziejuje yra ir 3 Rytų Atlanto paprastieji ruoniai.  Jūrų muziejuje ruoniai gyvena nuo 1978 metų ir jau šešiolika – veisiami. Per tą laiką sulaukta 46 mažylių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 17, 2013, 5:53 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:48 PM

" Vardynų dieną pas mus apsilanko šimtai vaikų, – pasakojo direktorė. -  Dažniausiai – tai moksleiviai ir vaikai, dalyvavę gyvūnų vardų konkurse. Šiemet šio konkurso dalyviai buvo itin aktyvūs – atsiųsta apie keturis šimtus laiškų. Vardą ruoniukui rinko ir klasės, ir šeimos, ir darželių grupės. Buvo atsiųsta eilėraščių ir piešinių."

"Vardynos – tai ne tik smagi šventė, – sakė muziejininkė edukologė Loreta Rimkienė. – Vaikai priversti atsiversti knygas arba panaršyti internete ieškodami gražių Baltijos jūros sąsiaurių ar įlankų pavadinimų, susipažindami su artimiausios mums jūros ekologija ar biologija."

Šiemet ruoniukui buvo išrinktas tikrai jūrinis vardas – Brizas. Tai silpnas vėjas, du kartus per parą keičiantis kryptį ir pučiantis jūrų bei didelių upių pakrantėse: dieną pučia nuo vandens į sausumą, naktį – atvirkščiai.

Vardą pasiūlė klaipėdiečių Špakauskų šeima, auginanti keturmetę dukrą Jurgitą.  Pasak Vaidos Špakauskienės, lankytis muziejuje ir susipažinti su jo augintiniais ir paskatino mažoji. "Šiame konkurse dalyvaujame pirmą kartą, – pasakojo Vaida. – Ką tik pasaulį išvydęs ruoniukas atrodė švelnus ir silpnutis, todėl pamanėme, kad Brizo vardas jam labai tiks."

Dabar muziejuje yra dvylika Baltijos pilkųjų ruonių. Keturi jų – Girinis, Verba, Kukulis ir Parnidė – šį pavasarį buvo rasti nusilpę Baltijos pakrantėje. Baltijos pilkieji ruoniai – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 000 metų, daugiausia jų yra Botnijos, Suomių ir Rygos įlankų pakraščiuose bei prie pietinių Švedijos krantų. Į Lietuvos pakrantes užklysta retai.

Muziejuje yra ir 3 Rytų Atlanto paprastieji ruoniai.  Jūrų muziejuje ruoniai gyvena nuo 1978 metų ir jau šešiolika – veisiami. Per tą laiką sulaukta 46 mažylių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.