Panevėžio gamtos mokykla atsisveikina su asiliuku Šalaviju

„Išleidžiame Šalaviją į platų pasaulį“, – lrytas.lt sakė Panevėžio gamtos mokyklos direktorė Regina Kliminskienė. Mokykla šią savaitę surengė aukcioną, norėdama parduoti asilą Šalaviją. Šiam Gamtos mokyklos senbuvių, asilų Ausytės ir Vabalo palikuoniui, penktadienį suėjo vieneri metai.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jun 14, 2013, 4:24 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:53 PM

Į asilo aukcioną, apie kurį, kaip valstybinė įstaiga, Panevėžio gamtos mokykla privalėjo paskelbti ne tik vietos spaudoje, tačiau ir „Valstybės žiniose“, atvyko 3 pirkėjai. Šalaviją, kurio pradinė kaina buvo 2 tūkst. litų, pasiūliusi 200 litų daugiau, nusipirko Kelmės rajone įsikūrusios kaimo turizmo sodybos „Gaja“ atstovė Jolita Butkutė.

Šalavijui Žemaitijoje nebus nuobodu – ten jam draugiją palaikys „Gajoje“ jau gyvenanti jauna asilaitė.

Pasak R. Kliminskienės, šis asiliukas – jau bene dešimtoji Ausytės ir Vabalo atžala, gimusi jiems gyvenant Panevėžio gamtos mokykloje. Dėl vietos stokos, didelio būrio asilų mokykla negali auginti. Todėl, kaip ir ankstesniems šios porelės palikuonims, Šalavijui teko ieškoti naujų namų. Už parduotą asiliuką gautus pinigus Gamtos mokykla panaudos savo reikmėms. Pavyzdžiui, gyvūnų pašarams pirkti. Galima sakyti, kad Šalavijas užmokėjo už savo tėvų maistą.

R. Kliminskienė juokauja, kad Gamtos mokyklos darbuotojai negali patvirtinti priežodžio „užsispyręs kaip asilas“ teisingumo. „Jei santykiai būtų darbiniai, tai gal ir parodytų jie asilišką užsispyrimą. Tačiau pas mus jie tik gyvena sau laisvai ir džiugina  lankytojus“, – sakė Panevėžio gamtos mokyklos direktorė.

Asilai – vieni iš didžiausių šiuo metu Panevėžio gamtos mokykloje gyvenančių gyvųjų eksponatų. Čia taip pat gyvena porelė avių, pulkas Kamerūno ožkų ir dar maždaug 50 rūšių žinduolių, roplių, paukščių – iš viso apie 200 gyvūnų.

Viename aptvare besiganantis triušių būrelis – puikus žmonių neatsakingumo pavyzdys. „Triušių skaičių kontroliuojame, nors norinčių juos atiduoti – labai daug“, – sakė R. Kliminskienė. Į Gamtos mokyklą miestiečiai nuolat prašo priimti atsibodusius ilgaausius, tačiau jų visų priglausti - nėra galimybių. Kai kurie šiais pabodusiais pūkuotukais atsikrato ir žiauresniais būdais. Žvarbią žiemos dieną į Gamtos mokyklą panevėžietis atnešė triušiuką, kurį rado šaltyje paliktą narvelyje prie šiukšlių konteinerių.

Kadangi Panevėžio gamtos mokykla neturi zoologijos sodo statuso, pagal Europos Sąjungos taisykles neturi teisės laikyti egzotiškų gyvūnų. Todėl anksčiau čia gyvenusiems meškėnams, kelioms beždžionėlėms teko iškeliauti.

Tačiau ir dabartinių augintinių pulkas kelia didelį susidomėjimą ne tik Panevėžio jauniesiems gamtos mylėtojams. Čia nuolat užsuka ekskursijos, o vasarą itin populiarios edukacinės moksleivių stovyklos. Jų metu penkias dienas vaikai po tris valandas praleidžia Panevėžio gamtos mokykloje. Šios nemokamos stovyklos taip sudomina vaikus, kad kai kurie atskuba valanda anksčiau, norėdami ilgiau čia pabūti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.