Produktyvus stumbras iš Lenkijos stebina Panevėžio miškininkus

Jei turite kelias dešimtis tūkstančių atliekamų litų, nemažas žemės valdas ir norite tapti didžiausių Europoje gyvūnų savininku, galite dalyvauti aukcione, kur bus parduodami keturi Panevėžio rajone, Pašilių stumbryne užaugę stumbrai – patinas ir trys patelės. Rudenį bus rengiamas trečiasis, pakartotinis aukcionas, nes pirmus du kartus susidomėjusių stumbrais buvo, tačiau pirkėjų neatsirado.

Pašilių stumbryne auginamais galingais gyvūnais domisi pirkėjai net iš Kazachstano, tačiau jau du aukcionai neįvyko.<br>R. Stundžienė
Pašilių stumbryne auginamais galingais gyvūnais domisi pirkėjai net iš Kazachstano, tačiau jau du aukcionai neįvyko.<br>R. Stundžienė
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jul 11, 2013, 6:06 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 3:12 AM

Šiuos girios galiūnus parduoti nuspręsta dėl to, kad stumbryno aptvaruose, užimančiuose beveik 50 hektarų, jau darosi ankšta. Vien šiemet čia gyvenantį 19-os stumbrų pulką papildė 5 šiųmečiai jaunikliai. Be to, nuspręsta mažinti laisvėje gyvenančių stumbrų skaičių, nes jų dėl jų daromos žalos kai kurie Kėdainių ir Panevėžio rajonų ūkininkai patiria didžiulę žalą, todėl bus bandoma jaunus stumbrus gaudyti ir perkelti į aptvarus.

Mainai su lenkais

Visi šie mažyliai – iš Lenkijos prieš trejus metus atkeliavusio stumbro Pozoranto palikuonys. „Kai jis pas mus apsigyveno, pirmaisiais metais bandos nepagausino, tačiau šiemet netikėtai nustebino produktyvumu“, – lrytas.lt sakė Panevėžio miškų urėdijos urėdas Vaclovas Šiūšis.

Kartu su 5 metų Pozorantu 2010 metais į Pašilių stumbryną atkeliavusi 3 metų Polalfa (visų Lenkijoje gimusių stumbrų vardai prasideda raidėmis Po, o lietuviškų – Gi – red. past.) pateko į senbuvio Giriaus pulką ir pernai atsivedė stumbriuką.

Stumbrų pora iš Lenkijos Niepolomicos miškų urėdijos į Panevėžio rajone esantį vienintelį Lietuvoje stumbryną atkeliavo pagal mainų susitarimą. Ir lietuviai, ir lenkai stumbrų augintojai norėjo į stumbrų bandas įlieti šviežio kraujo. Tuomet lietuviai lenkams atidavė 3 metų patiną Giriuką ir metais jaunesnę patelę Giną.

Apgyvendins ir Žemaitijoje

Per visą 1969 metais įkurto Pašilių stumbryno egzistavimą aptvaruose jau gimė per 140 jauniklių, dar apie 80 stumbriukų gimė laisvėje.

Pasak V. Šiūšio, Kėdainių rajone laisvai gyvena apie pusšimtis stumbrų, Panevėžio rajone – apie 20.

Skirtingai nei pastarieji, turintys galimybę laisvai klajoti, aptvaruose gyvenantiems stumbrams tenka tenkintis ribota erdve.

„Stumbryno aptvarai – ne guminiai“, – paaiškina Generalinės miškų urėdijos sprendimą parduoti keturis stumbrus urėdas V. Šiūšis. Be to, Aplinkos ministerija nori turėti tam tikrą rezervą Pašilių stumbryno aptvare, nes planuoja ten bent jau laikinai apgyvendinti laisvėje sugautus jaunus stumbrus.

Kol kas Pašilių stumbrynas – vienintelė Lietuvoje vieta, kur aptvare gyvena stumbrai. Tiesa, jau vyksta panašaus aptvaro Telšių rajone esančiame žvėrinčiuje projektavimo darbai.

Ko nesuėda – ištrypia

Manoma, kad į Žemaitiją po kurio laiko bus išvežta dalis laisvėje Panevėžio bei Kėdainių rajone gyvenančių stumbrų. Galingi žvėrys jau seniai yra tapę vietos ūkininkų galvos skausmu. Jie nuėda, o dar dažniau – ištrypia jų pasėlius.

„Važiuodamas traktoriumi pamačiau savo rapsų lauke besiganant gal dvidešimt stumbrų. Pagalvojau – pabaidysiu ir pasignalizavau. Geriau būčiau to nedaręs – kaip pasileido visas pulkas zigzagais po lauką, tai iš rapsų nieko neliko“, – lrytas.lt yra pasakojęs kėdainietis ūkininkas.

Žemdirbiai įsitikinę, kad masiškai kertant miškus, stumbrai priversti klajoti po pievas ir pasėlių laukus, todėl jų skaičių laisvėje reikėtų mažinti. O gaišti laiką parašant iš valstybės kompensacijų iš stumbrų padarytą žalą ūkininkai tiesiog neturi laiko.

Stumbrų reikia ir kazachams

Du pirmieji Pašilių stumbrų aukcionai neįvyko – neatsirado pirkėjų. Tiesa, tai nereiškia, kad norinčių įsigyti egzotiškai atrodančius miškų gražuolius nėra – šio stumbryno augintiniais domėjosi ir lietuviai, ir užsieniečiai. Neoficialiais duomenimis, stumbrais domisi net Kazachstano atstovai.

Panevėžio miškų urėdijos urėdo nuomone, koją aukcionams pakišo įsivyravę karšti orai. Potencialūs pirkėjai suabejojo, ar per karščius pavyks gyvūnus saugiai transportuoti. „Todėl trečias aukcionas vyks rudenį, orams atvėsus“, – sakė V. Šiūšis.

Manoma, kad pradinė suaugusio stumbro kaina sieks apie 12-13 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.