Anykščių medžiotojai nepasidalija raišo vilko

Anykščių medžiotojus kiršina aplinkosaugininkų sprendimas, kuriuo išimties tvarka teisė šauti į tuose kraštuose siautėjantį raišą vilką suteikta tik 20 medžiotojų.

Šiais metais Anykščių rajone vilkai pridarė daug nuostolių gyvulių augintojams.
Šiais metais Anykščių rajone vilkai pridarė daug nuostolių gyvulių augintojams.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Aug 17, 2013, 9:22 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:57 PM

Šią vasarą Anykščių rajone siautėjanti vilkų gauja privertė savivaldybės administraciją imtis priemonių, rašo dienoraštis "Lietuvos rytas".

Valdininkai kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūrą prašydami leidimo ne sezono metu sumedžioti vilką arba kelis vilkus.

Motyvas – šie plėšrūnai ne tik daro žalą, bet ir kelia grėsmę gyventojams.

Nurodoma, kad vilkai keliose seniūnijose sudraskė 20 avių, 5 ožkas, 3 veršius ir 13 šunų.

Anykščių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Valentinas Patumsis vakar „Lietuvos rytui” sakė, kad per kelias savaites vilkų aukų gerokai padaugėjo. Pilkių naktipiečiais tapo jau 30 avių ir 7 ožkos.

Ministerija neprieštarauja

Neseniai Anykščių rajono savivaldybė gavo specialų Aplinkos apsaugos agentūros leidimą „paimti iš gamtos vilką”.

Aplinkos ministerijos tinklalapyje rašoma, kad „Troškūnų ir Traupio seniūnijų gyventojai yra pastebėję vieną raišą sužalotą vilką, kuriam susirasti aktyvų grobį yra sudėtinga. Todėl tikėtina, kad jis ir daro žalą pjaudamas žmonių gyvulius”.

Aplinkos ministerija neprieštarauja dėl tokio sužaloto žvėries likvidavimo. Tačiau teisė paleisti šūvį į raišą vilką buvo suteikta tik saujelei medžiotojų.

Šūvio teisė – ne visiems

Naktinės vilkų puotos buvo užregistruotos keturiose Anykščių rajono seniūnijose, todėl teisė šauti į vilką buvo suteikta tose teritorijose medžiojantiems klubams.

Troškūnų, Kavarsko būreliuose bei Traupio, „Puntuko”, „Elmos” ir „Medeinos” klubuose yra daugiau kaip 200 narių. Bet teisė paleisti šūvį į vilką suteikta tik maždaug dešimtadaliui vyrų. Visų jų pavardės išvardytos aplinkosaugininkų rašte.

„Medeinos” medžiotojų klubo įkūrėjas, buvęs Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje, dabar jau pensininkas Leonas Alesionka – vienas tų, kuriems toks aplinkosaugininkų sprendimas atrodo keistas: „Jeigu aš sėdėsiu bokštelyje ir pamatysiu, kaip vilkas doroja vienintelę močiutės karvę, vis tiek neturėsiu teisės į jį šauti, nes tokią teisę aplinkosaugininkai suteikė tik pulkeliui medžiotojų. Kur tai matyta?”

22 metus medžiojantis anykštėnas tokį sprendimą pavadino aplinkosaugininkų „kliurka”. Jis sakė per savo medžiotojo praktiką su tokiu nepaaiškinamu valdininkų sprendimu susiduriantis pirmą kartą.

Bijo, kad iššaudys visus

Su Aplinkos apsaugos agentūros specialistais bendravęs V.Patumsis sakė, kad jo buvo paprašyta iš kiekvieno būrelio ar klubo pateikti po kelias medžiotojų pavardes.

„Aš pats nesu medžiotojas. Paskambinau būrelių ir klubų vadovams ir užsirašiau jų padiktuotas pavardes. Jas kartu su medžiotojų bilietų numeriais nusiunčiau Aplinkos apsaugos agentūrai”, – sakė valdininkas.

Aplinkos apsaugos agentūros Gyvūnijos naudojimo kontrolės skyriaus vedėjas Kęstutis Motiekaitis patvirtino, kad teisė nusitaikyti ir šauti į vilką suteikta tik nedideliam skaičiui medžiotojų. Todėl, kad aplinkosaugininkai šioje situacijoje įžvelgė galimybę piktnaudžiauti.

„Jei leistume vieną raišą vilką medžioti visam Anykščių rajonui, kas tada būtų? Gal suvažiuotų svečių net iš kitų rajonų ir per vakarą sumedžiotų ne vieną vilką. O kaip viską sukontroliuoti?” – kalbėjo K.Motiekaitis.

Jis sakė Anykščių rajono savivaldybės valdininkų paprašęs parinkti po kelis vietos medžiotojus iš kiekvieno būrelio, kurie arčiau vilkų pasirodymo vietų turi bokštelius. Tas pavardes jis netrukus ir gavęs.

K.Motiekaičio teigimu, jeigu po to, kai bus sumedžiotas vienas vilkas, naktinės gyvulių skerdynės nesiliaus, ir vėl bus ieškoma išeities.

Anykščių rajono savivaldybė vėl galės kreiptis su prašymu sumedžioti vilką. Ir aplinkosaugininkai vėl spręs, ką daryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?