Amūrų gaudymo šventėje nepagauta nė vieno amūro

Panevėžyje penktadienio vakare į Senvagę meškerėmis, kibirėliais ir kėdutėmis nešini rinkosi įvairaus amžiaus žvejai. Visiems knietėjo pabandyti sugauti tą keistąją žuvį – baltąjį amūrą. Daugelis buvo girdėję, kad ji ne taip lengvai užkimba ant kabliuko.

Į savivaldybės kvietimą pabandyti savo laimę penktadienį susirinko ir užsiregistravo 122 žvejai.<br>V.Petrauskienė nuotr.
Į savivaldybės kvietimą pabandyti savo laimę penktadienį susirinko ir užsiregistravo 122 žvejai.<br>V.Petrauskienė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2013-08-31 00:39, atnaujinta 2018-03-01 15:42

Miesto savivaldybė dar pavasarį priėmė sprendimą vasaros pabaigoje surengti žvejams šventę ir leisti išgaudyti Senvagės vandenyje būriais plaukiojančius įspūdingo dydžio amūrus.

Taip tikėtasi vienu šūviu nušauti du zuikius. Ir panevėžiečiai pasilinksmins traukdami iš vandens kilograminius gražuolius, ir savivaldybei nauda. Nereikės žiemą išlaidauti, gręžiant eketes, pumpuojant į vandenį deguonį ir kitaip saugant Senvagės žuvis nuo uždusimo.

Nutarta, jog bus pigiau pavasarį prileisti naujų žuvų, kad šios per vasarą maitintųsi gausiai želiančia vandens augmenija ir taip švarintų Senvagės vandenį. Tokiai minčiai pritarė ir Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento specialistai.

Į savivaldybės kvietimą pabandyti savo laimę penktadienį susirinko ir užsiregistravo 122 žvejai. Tarp jų buvo 10 moterų, 80 vyrų, o likusieji – vaikai. Jauniausiam žvejui buvo 4–eri metai. Vyriausiam – 81–eri.

Meškeriotojams buvo pakankamai laiko prisivilioti laimikį. Masalui buvo naudojami ir virti žirniai, ir batonas, ir konservuoti kukurūzai. Žvejai vieni kitiems pasakojo, kad amūrai kimba ant salotų lapų ir ypač ant lietinio blyno.

Vos tik šventės vedėjas paskelbė žvejybos startą ir palinkėjo visiems sėkmės, ne vienas meškeriotojas pasakė, kad žvejyba pasmerkta nesėkmei. Mat įprasta žvejui linkėti „nei žvyno, nei uodegos“.

Daugelis žvejotojų prisipažino dar niekada nebandę žvejoti amūrų. Todėl apie tai bandė rasti informacijos internete. Tik vienas linksmai nusiteikęs vyras papasakojo, kad prieš porą mėnesių Senvagėje sugavo bene metro dydžio amūrą. Tačiau prie jo priėjo kažkoks žmogus ir paaiškino, kad čia žvejoti draudžiama. „Paleidau iš karto atgal į vandenį“, - pasakojo tamsaus gymio Raimundas Stankevičius.

Panevėžietė Ilma Žilinskienė žvejoti atvyko kartu su vyru, dviem sūnumis ir dukra. Kai kurie varžybų dalyviai buvo apsiginklavę kaip tikri profesionalai. Viena mama, atsivedusi du sūnus, 10–metų ir 7–metį, trumpam juos paliko vienus meškerioti. Pati sėdo į automobilį ir nuskubėjo į žvejų parduotuvę. Ten nusipirko dar vieną meškerę, masalo, rimtą sietą, jei jau tektų graibyti iš vandens kokį kelių kilogramų amūrą. Azarto pagauta moteris specializuotoje parduotuvėje paliko 200 litų. Deja, jų šeimos laimikis buvo kuklus – keli maži karosiukai.

Žiūrovų, stebėjusių panevėžiečių žvejų pramogą, netrūko. Tik nežinia, kas tiems amūrams nepatiko. Ar stebėtojų gausa, ar garsiai ant kranto skambėjusi muzika. Bet nė vienas iš įspūdingo būrio taip ir nesusigundė paragauti ant gausybės kabliukų sukabintų gardumynų.

Geriausia pasirodė žvejys, per duotą beveik 2 valandų laiką sugavęs 2 kilogramus ir 28 gramus žuvies. Antroje vietoje liko 1 kilogramą 408 gramus žuvies sužvejojęs vyras. Jis pagavo ir pačią didžiausią žuvį – 790 gramų svėrusį karosą.

Kitų žvejų laimėjimai buvo gerokai menkesni. Ne vienas sakė menko dydžio kuojas karosus, raudes ar grūžlius paleidę atgal į vandenį.

Renginio metu vyko loterija, laimingieji gavo dovanų. Taip pat buvo apdovanoti ir daugiausiai žuvies sugavę žvejai. Daugelis jų tarpusavyje kalbėjosi, kad tikroji amūrų žvejyba prasidės nuo šeštadienio ryto, kai senvagėje karaliaus tyla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.