Botanikos sodo lankytojai rankas tiesia ir į nuodingus vaisius

Botanikos sodo lankytojus vilioja ne tik žiedais, bet ir nokstančiais vaisiais aplipę augalai. Į ant egzotinių medžių augančias gėrybes ranką tiesia dažnas smalsuolis. Tačiau kvapnūs vaisiai gali būti nuodingi.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Sep 1, 2013, 11:53 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:20 PM

Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo oranžerijoje dažnokai galima išvysti kauniečius ir miesto svečius, besibūriuojančius prie vaisius bei uogas vedančių, dažniausiai saulėtų Pietų kraštų augalų.

Kai kuriems svečiams iš arti pamatyti, kaip jiems virš galvų svyra bananai, papajos, citrinos, datulės ar figos, nepakanka. Žmonėms knieti bent vieną vaisių ar uogą nuraškyti, slapčia įsidėti į burną ir taip pajusti šviežią jų skonį.

Pageidaujantys vaišinami

Botanikos sodo ekskursijų vadovės Eglės Černevičiūtės tvirtinimu, kai sunoksta banano, papajos ar kito augalo vaisiai, darbuotojai jais pavaišina dažną pageidaujantį.

„Patiems lankytojams nuo augalų skinti vaisių nepatariame, nes kai kurie jų apgaulingai gražūs ir net maloniai kvepia, tačiau yra pavojingai nuodingi“, – tvirtino botanikė.

Kaip pavyzdį ji pateikė šiuo metu alyvuoges primenančiais vaisiais apkibusį Pietų Afrikos augalą – karisą. Prie šio medžio lankytojai sustoja ir bando skinti vaisius. Tačiau karisos vedami vaisiai nevalgomi ir laikomi nuodingais.

Sveikatai pavojų gali sukelti ir ne viena dešimtis kitų Botanikos sode augančių augalų, todėl visko iš eilės ragauti nereikėtų.

Papajos duoda gausų derlių

Ne visų oranžerijoje žaliuojančių augalų vaisiai nuodingi. Šiuo metu gausiai vaisiais aplipusi papaja, kitaip dar vadinama papajiniu melionmedžiu, veda skanius ir saldžius vaisius.

„Papajos Botanikos sode kasmet dera nuo 2006 metų. Vaisiai gali sverti nuo maždaug pusės iki kelių kilogramų, išnokę jie būna sultingi ir saldūs. Kol kas vaisiai nėra subrendę ir nesaldūs, tačiau juos galima valgyti kaip daržoves. Maistui vartojamos ir juodos papajų sėklos“, – pasakojo E.Černevičiūtė.

Botanikos sodo darbuotojai nesibaimina, kad kuris nors lankytojas sumanys paragauti papajos vaisių, nes jie auga gana aukštai. Norint jų nuskinti darbuotojams tenka atsinešti kopėčias. Ant papajinio melionmedžio uždera apie 70 kilogramų vaisių.

Mandarinas pasipuošė žiedais

Botanikos sode šiuo metu galima stebėti ir kaip noksta kiti vaisiai ar žydi juos vedantys augalai.

Vaisiais kol kas pasipuošęs vienintelis šio sodo citrinmedis. Šiuo metu jie žali, citrinas skinti bus galima po kelių savaičių. Kiti citrinmedžiai vaisių neveda, nes jie neskiepyti.

Daugybe baltų mažų žiedų rugpjūčio pradžioje pražydo mandarino medis. Jo derlių bus galima skinti tik rudenį ar žiemą. Žiedus taip pat skleidžia saldusis pupmedis, figmedis.

Botanikos sode galima pamatyti augalus, kurie vertinami dėl lapų ar net šerdies. Į palmę panašus valgomasis dijonas gurmanams žinomas dėl iš jo kamieno šerdies gaminamų sago kruopų, alavijo lapai – dėl vaistinių savybių. Lankytojai pro akis nepraleidžia ir Celsio agavos.

Tekilos oranžerijoje negamina

Vienus domina, kada agava žydės, kiti nesikuklina pasmalsauti, ar sodo darbuotojai iš jos gamina tekilą.

„Agavos pražysta maždaug po 8–10 metų. Nužydėjęs augalas sunyksta, bet prieš tai išaugina atžalą.

Prieš kelerius metus agava žydėjo, todėl naujų žiedų turėsime palaukti. Botanikos sode tekila upeliais nebėga, nes ją gaminti leidžiama tik tam tikruose Meksikos regionuose ir iš mėlynosios tekilinės agavos“, – šypsodamasi pasakojo E.Černevičiūtė.

Merginos teigimu, žmonės nustemba, kai sužino, jog agavos naudojamos ne tik alkoholiniam gėrimui gaminti. Iš jų sukami ir siūlai, virvės, daromas popieriaus pluoštas. Amerikinės agavos lapai yra kepami ir valgomi.

Saldžių bananų teks laukti

Šiuo metu nėra galimybės oranžerijoje prie Svajonių tilto pasigėrėti geltonuojančių bananų kekėmis. Didžiausios pasaulyje žolės stiebai jau nunyko. Taip nutinka kaskart, kai augalas sunokina vaisius.

Likusi jauna atžala, nelygu oro sąlygos, augs maždaug metus ar dvejus ir tik tada megs bei nokins vaisius.

Dažnus metus oranžerijoje prinokstantys bananai yra mažesni už tuos, kurių galima nusipirkti parduotuvėje, tačiau kvapnesni ir saldesni.

Kol kas tenka laukti, kol pražydės ir vaisius užmegs dar vienas lankytojų pamėgtas atogrąžų miškų lijaninis augalas – nuostabioji monstera. Jos vaisių skonis primena bananą, o kvapas – ananasą.

Saldžiais vaisiais dažnai pradžiuginanti datulinė palmė taip pat dar tik ruošiasi žydėti. Dalulių paragauti bus galima tik kitais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.