Į Klaipėdą iš Graikijos sugrįžo Jūrų muziejaus delfinai (atnaujinta)

Pirmadienį į Klaipėdą parskraidinti Lietuvos jūrų muziejaus delfinai, daugiau kaip trejus metus praleidę Graikijos sostinės Atikos zoologijos sode. Karinių oro pajėgų lėktuvas su gyvūnais Palangos oro uoste nusileido apie 17 val. 30 min.

Skrydžio metu delfinus lydėjo ir prižiūrėjo treneriai bei veterinarijos gydytojas.<br>E. Petkutės nuotr.
Skrydžio metu delfinus lydėjo ir prižiūrėjo treneriai bei veterinarijos gydytojas.<br>E. Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Sep 16, 2013, 12:16 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:10 AM

Į savo namus Jūrų muziejaus delfinariume kol kas sugrįžo tik dalis delfinų. Visi bus pargabenti tik užbaigus delfinariumo rekonstrukciją.

Atėnuose nuo 2010-ųjų kovo gyveno 14 Lietuvos jūrų muziejaus delfinų. Per čia praleistą laiką delfinų šeima pasipildė trimis jaunikliais. Pirmosios su savo jaunikliais į Klaipėdą grįžta Glorija ir Gabija. Dar trys  – Argas, Baltis ir Perla sugrįš po savaitės.

Gyvūnams teko nelengvas išbandymas. Jie ištvėrė penkias valandas trukusį skrydį. Lėktuvas trumpam buvo nusileidęs Slovakijoje pasipildyti degalų. "Patelės lengviau ištveria aklimatizaciją, todėl jas nusprendėme pargabenti pirmąsias", - paaiškino Jūrų muziejaus atstovė Nika Puteikienė.

Kelionė virto išbandymu

Dviejose didžiulėse dėžėse parskraidintos delfinų patelės su savo 2 ir 4 metų jaunikliais. Skrydžiui kruopščiai pasiruošta - dėžės pripildytos švariu vandeniu, kurio temperatūra privalo būti ne žemesnė kaip 15 laipsnių. Šildomas lėktuvo salonas leido užtikrinti pastovią 18 laipsnių šilumą. Gyvūnus lydėję specialistai sakė į lėktuvą pasiėmę ir žuvies, kad nerimaujančius gyvūnų reikalui esant galėtų nuraminti ir pradžiuginti.

Kartu su delfinais į Klaipėdą iš Graikijos sugrįžo ir kai kurie treneriai. Gyvūnus kelionės metu prižiūrėjo ir veterinarijos gydytojas Žilvinas Kleiva. Medikas nuo delfinų neatsitraukė nė akimirkai, glostė bei ramino juos ir lėktuvui nusileidus. Nemenką stresą patyrusiems gyvūnams prireiks šiek tiek laiko, kol jie apsipras naujoje aplinkoje.

Šis skrydis muziejui atsiėjo nepigiai - apie 150 tūkst. litų. Nemažai kainavo ir delfinų viešnagė Graikijoje. Lietuviams teko padengti gyvūnų ir trenerių bei medikų gyvenimo tolimoje šalyje išlaidas.

Rekonstrukcija pakeitė planus

Iš pradžių žadėta dalį gyvūnų pargabenti dar vasaros pabaigoje, tačiau laiku nespėjus paruošti jiems vietos atnaujintoje delfinariumo dalyje, kelionę teko atidėti.

Kol kas Graikijoje lieka dar 7 Jūrų muziejaus delfinai.

Delfinų pasirodymai daugelį metų leido Lietuvos jūrų muziejui mėgautis lankomiausio šalies muziejaus titulu. Tačiau pradėjus didžiausią jo istorijoje rekonstrukciją, dalis muziejaus patalpų buvo uždaryta lankytojams – veikė tik muziejaus akvariumas, ekspozicijų salės, lauko arenoje buvo rengiami Kalifornijos jūrų liūtų pasirodymai.

Žadama, jog užbaigus rekonstrukciją delfinariumas taps viso regiono traukos centru.

Vėl džiugins šou pasirodymai

Sugrįžtantiems gyvūnams įrengtas naujas erdvus baseinas. Po rekonstrukcijos jų gyvenamoji erdvė išsiplės daugiau nei tris kartus – bus įrengti dar du erdvūs baseinai. Muziejininkai džiaugiasi, jog po remonto delfinams bus daug patogiau ir saugiau gyventi.

Jau užbaigta matomoji delfinariumo dalis - žiūrovų salė, bilietų kasos, įdiegta salės įranga pasirodymams rengti, pagrindinis baseinas, vandens ruošimo sistemos. Tačiau lankytojų kol kas dar nelaukiama. Jūrų muziejaus atstovė N. Puteikienė vylėsi, jog Kalėdoms jau bus galima surengti pirmąjį delfinų pasirodymą.

Sugrįžus delfinams muziejuje bus tęsiama delfinų terapija, kuria pasinaudoti norinčiųjų netrūksta. N. Puteikienės teigimu, eilėje jau laukia daugiau kaip šimtas sunkiai sergančių vaikų.

Belaukiant sugrįžtuvių parengta nauja delfinų šou programa. Visus delfinus muziejuje bus galima išvysti ne anksčiau kaip 2015-aisiais, galutinai atnaujinus delfinariumą.

Visą Jūrų muziejaus rekonstrukciją planuojama užbaigti iki 2016-ųjų. Iki tol dar bus atnaujintas muziejaus akvariumas, kurio pagrindinė įranga jau pagaminta ir saugoma Prancūzijoje. Numatyta atnaujinti ekspozicijų sales, lauko amfiteatrą, kuriame rengiami Kalifornijos jūrų liūtų pasirodymai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.