Žvėrinčiaus meškinas Timas Lietuvai prognozuoja ankstyvą žiemą

Telšių miškų urėdijoje gyvenantis meškinas Timas pastarosiomis dienomis kaip niekad ėdrus. Stebėdami žvėrių elgesį miškininkai prognozuoja, kad šiais metais žiema į Lietuvą ateis neįprastai anksti. Žvėrys jau pasikeitė kailį, o meška nuolat nori ėsti.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Sep 20, 2013, 3:15 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:50 PM

„Ši žiema tikrai nebus įprasta. Dar niekada mūsų meškinas Timas nebuvo toks alkanas. Jis nuolat prašo ėsti“, – portalui lrytas.lt pasakojo Telšių miškų urėdijoje esančio žvėrinčiaus eigulys Petras Dabrišius.

Apetitas pakilo prieš mėnesį

Praėjusių metų rudenį ir dar anksčiau, kiek pamena P.Dabrišius, meškinas Timas būdavo tingesnis ir jam užtekdavo įprasto dienos davinio. Tai, kad artėjanti žiema gali būti ankstyva arba šalta, išduoda ir kitų gyvūnų elgesys. Pavyzdžiui, žvėrinčiaus vilkai jau užsiaugino storą žieminį kailį.

„Nors oras dar buvo šiltas, bet vilkų kailiai jau beveik pakeisti. O meškos apetitas labai pagerėjo. Ji mažai miega, nuolat juda ir prašo maisto. Per dieną suėda kibirą košės su įvairiais priedais, dvi vištas, kiaušinių, obuolių, medaus. Pagal mešką orus prognozuoti lengviausia, nes ankstesniais metais ji taip nesielgdavo. Anksčiau dažniau gulėdavo, miegodavo, o šiemet vis prašo, kad atneštume ėsti. Matyt, jaučia, kad reikia daugiau atsargų šiai žiemai sukaupti“, – pasakojo žvėrinčiaus girininkas. Daug ėsti Timas pradėjo rugpjūčio antrojoje pusėje.

Jis mano, kad žiema bus labai ankstyva arba ji gali prasidėti labai staigiai. Taip galima spręsti ir pagal neįprastą šių metų pavasarį. Anksčiau žvėrinčiaus gyvūnų kailis rudenį tankėdavo ne taip greitai.

Žvėrinčiuje gyvenantis Timas yra 16 metų amžiaus. Jis paprastai žiemos miegu užmiega lapkritį arba anksčiau, jei daug prisninga.

Bitės elgiasi įprastai

Šakių rajono bitininkas Donatas Žilaitis portalui lrytas.lt pasakojo kol kas nepastebėjęs kažkokių ypatingų ženklų, rodančių, kad artėjanti žiema bus labai šalta.

Kokia bus žiema, galima spręsti iš augintinių elgesio. Ruošdamosios šaltajam metų sezonui bitės užpikiuoja visus nereikalingus avilių plyšius.

„Jei žiema būna labai šalta, bitės beveik visiškai užpikiuoja ir pagrindinę landą, pro kurią vasarą patenka į avilį. Tačiau šiais metais nepastebėjau, kad jos taip elgtųsi. Paliktas plyšys nėra labai mažas“, – pasakojo bitininkas.

Sinoptikų nuomonės skiriasi

Kai kurios Europos orus prognozuojančios tarnybos jau suskubo pranešti, kad artėjanti žiema gali būti šalčiausia per pastaruosius šimtą metų. Esą galime tikėtis didelių šalčio anomalijų.

Tiriant klimato indeksus nustatyta, kad žiemą Europą gali užplūsti labai šaltos arktinės oro masės. Šaltą žiemą prognozuoja ir mažėjantis saulės aktyvumas. Esą labai šaltas turėtų būti sausis ir vasaris, o pavasaris kitais metais ateis vėlai. „Nėra jokių abejonių, kad atšilimas, kurį stebėjome devintajame ir dešimtajame dešimtmečiuose, jau baigėsi“, – pareiškė JAV Viskonsino universiteto profesorius Anastasios Tsonis. Šaltą žiemą žada ir vokiečių tarnybos.

Lietuvos hidrometeorologai žiemos orų neprognozuoja. Prognozė sudarinėjama tik porai savaičių į priekį, o ilgesnio laiko prognozė skelbiama gavus duomenų iš kolegų.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė portalui lrytas.lt teigė, kad Europos vidutinės trukmės orų prognozių centras, darantis sezonines prognozes, kol kas labai šaltos žiemos nežada.

„Pagal jų skaičiavimus ir modeliavimus, atliktus likus trims ir keturiems mėnesiams iki žiemos, didelių šalčių nematyti. Vidutinė žiemos oro temperatūra Lietuvai prognozuojama šiek tiek aukštesnė už standartinę. Kritulių kiekis bus taip pat truputėlį didesnis nei įprasta mūsų žiemai“, – sakė V.Ralienė.

Taigi, jeigu dažniau lis arba snigs, vadinasi, oro temperatūra neturėtų būti labai žema, nes šaltos žiemos būna sausesnės.

Tikslesnę prognozę žiemai žadama paskelbti lapkritį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?