Spanguoliautojų dėmesį traukė grybai

Marcinkonių ir Kaniavos seniūnijų (Varėnos r.) 26 kaimų gyventojai, gavę leidimus 10 dienų uogauti Čepkelių valstybiniame gamtiniame rezervate, dažniau suko ne į raistą spanguolių, o rinko grybus.

Šiemetis spanguolių derlius Čepkelių aukštapelkėje nuvylė aplinkinių kaimų gyventojus.
Šiemetis spanguolių derlius Čepkelių aukštapelkėje nuvylė aplinkinių kaimų gyventojus.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

2013-09-22 09:37, atnaujinta 2018-02-21 22:48

Šiemetis spanguolių derlius Čepkelių aukštapelkėje nuvylė aplinkinių kaimų gyventojus, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Retas kuris iš beveik 400 gavusių leidimus dešimt dienų kasdien ėjo uogauti, nes spanguolių raisto pakraščiuose visai nebuvo, o giliau jų gausesnės sankaupos keliose vietose buvo greitai aprinktos.

Pirmomis dienomis raiste apsilankę vieną ar porą kartų, dauguma žmonių spanguoliavimą iškeitė į grybavimą ar brukniavimą rezervato teritorijoje esančiuose miškuose.

„Spanguoliauti raiste – sunkus darbas. Ypač vyresnio amžiaus žmonėms. O jaunų vietos gyventojų nedaug likę. Grybaujantys žmonės užsidirba daugiau ir lengviau. Už kilogramą spanguolių supirkėjai moka 7–9 litus, o už tiek pat voveraičių – 11–14 litų.

Dešimčiai dienų leidimus gavusieji grybauti ir uogauti dažniau skirtą laiką panaudojo grybams, nes antrą ir trečią rugsėjo savaitę prasidėjo pats jų dygimas”, – teigė Čepkelių rezervato Kraštotvarkos skyriaus vedėjas Giedrius Valentukevičius.

Dabar miškuose netrūksta ne tik voveraičių, bet ir baravykų, šilbaravykių, kurių ilgai teko laukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.