Geriausiems grybautojams koją pakišo azartas

11-asis Lietuvos grybavimo čempionatas dovanojo išskirtinių akimirkų. Antrąją ir trečiąją vietas skyrė tik 6 gramai, o daugiausia grybų radusi komanda į finišą pavėlavo 10 minučių ir neteko čempionės titulo.

„Kremblių” komanda iš Paluknio jau šeštą kartą tapo grybavimo čempione.
„Kremblių” komanda iš Paluknio jau šeštą kartą tapo grybavimo čempione.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Sep 30, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:24 PM

Dainavos girioje prie Marcinkonių (Varėnos r.), Kastinio ežero pakrantėje, šeštadienį 7 valandą į mišką išskubėjo beveik pusantro šimto grybautojų – 36 komandos iš Lietuvos ir Latvijos. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Dešimtą valandą paaiškėjo, kad vienuoliktojo Lietuvos čempionato dalyviai rado 79,06 kilogramo leistų rinkti penkių rūšių grybų ir parsinešė 234 baravykus (pernai tik 36).

Tačiau kai kurioms komandoms grybauti skirtų trijų valandų pritrūko, o kelios grižo gerokai anksčiau, nes bijojo pasiklysti arba išalko.

Neleido pažeisti taisyklių

Marcinkonių komanda „Vieciniai” nespėjo finišuoti 10 valandą ir atbėgo dešimčia minučių vėliau nešina pilnais krepšiais. Rado beveik 32 kilogramus grybų. Tarp jų – keliasdešimt baravykų. Tačiau jų rezultatas nebuvo įskaitytas.

Tuo metu komisija jau buvo pasvėrusi visų kitų dalyvių laimikius ir suskaičiavusi baravykus.

Ji net ir vietiniams žmonėms neleido pažeisti čempionato taisyklių, nes ir ankstesniais metais ne viena komanda dėl to nukentėjo.

„Labai norėjome laimėti. Pavėlavome, nes iki paskutinės minutės rinkome.

Pernai likome ketvirti. Šiemet tikėjomės tapti čempionais. Ir didžiausią baravyką radome, beveik vieną kilogramą svėrė.

Tačiau supykę kitų baravykų net neskaičiavome”, – kartu su kitais trimis komandos nariais nervinosi kapitonas Vytas Zamblauskas.

Nesuskaičiuotais baravykais V.Zamblausko žmona Natalija pradžiugino šių grybų neradusius grybautojus.

Lyderiai – tie patys

Čempione jau šeštą kartą tapo nuolatinio kapitono Vytenio Daugudžio vedama šiemet dešimtmetį švenčianti ir tik vieną kartą šiame čempionate nedalyvavusi „Kremblių” komanda iš Paluknio (Trakų r.).

Į komandą kaip lygiaverčiai dalyviai šiemet nesugebėję patekti tame pačiame kaime gyvenantys lenkai subūrė antrą Paluknio komandą „Raudonviršiai”, bet pirmas kartas jai nebuvo sėkmingas.

Čempionų laimikis – 20,62 kilogramo rudmėsių, žaliuokių, raudonikių ir 54 baravykai, lėmę Grybų karaliaus prizą.

Gausi latvių komanda

Dėl antrosios ir trečiosios vietų susirungusios Lazdijų komanda „Pjaunam ir raunam” ir Alytaus „Aukuras” rado po 11 baravykų ir atitinkamai 11 kilogramų 28 gramus ir 11 kilogramų 22 gramus visų grybų.

Didžiausią, pusę kilogramo svėrusį raudonikį rado „Draugužiai” iš Zapyškio (Kauno r.).

Didžiausia ir smagiausia palaikymo grupė – daugiau nei trisdešimt žmonių į Marcinkonis atlydėjo „Balvu” komandą iš Latvijos.

Vyriausia iš šios delegacijos 78 metų Leontina Bukovska varžytis su kitais grybautojais nedrįso, bet patikrino, kokie grybai šiame krašte dygsta, ir grįžo iš šilo ne tuščiomis.

Komandos „16-oji divizija” iš Plungės narys Kazimieras Kazragis buvo vyriausias čempionato dalyvis. Jam – 78-eri.

O jauniausioms grybautojoms klaipėdietei Ugnei iš „Svajonių” komandos ir Kauno rajono „Meškiukų” komandos narei Evai – tik aštuoneri metai.

Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio sukurtą taurę įteikė čempionams – komandai „Krembliai”, prizais apdalijo ir kitus grybautojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.