Šiemet negali būti sumedžiota daugiau kaip 20 vilkų

Ruošiantis skelbti vilkų

Suskaičiuota, kad minimalus Lietuvoje esančių vilkų skaičius yra 208.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
Suskaičiuota, kad minimalus Lietuvoje esančių vilkų skaičius yra 208.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 9, 2013, 8:48 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:45 AM

„Viliuosi, kad ministras ir tarnautojai laikysis savo pačių priimtų teisės aktų bei neignoruos nerimą keliančių duomenų apie vilkų populiacijos būklę“, - gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ pranešime cituojamas jos tarybos bei Europos stambiųjų plėšrūnų iniciatyvos specialistų grupės (angl. LCIE) narys Vaidas Balys.

Nevyriausybinės organizacijos duomenimis, reguliavimo planas vilkų medžioklei nustato metinį limitą iki 20 proc. nuo populiacijos dydžio pagal apskaitą valstybiniuose miškuose, kai apskaitoje vilkų suskaičiuojama daugiau už minimalų siektiną jų skaičių - 250. Jeigu gyvūnų skaičius yra 250 ar mažesnis, medžioklės limitas turi būti skiriamas pagal apskaitos rezultatus rajonuose. Jei populiacija mažėja ir kitais metais, limitas negali viršyti 10 proc. nustatyto skaičiaus.

Mėnesio pradžioje Seimo Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje kalbėjęs aplinkos viceministras Linas Jonauskas pateikė duomenis, rodančius mažesnį nei minimalus siektinas vilkų skaičių.

„Suskaičiuota, kad minimalus Lietuvoje esančių vilkų skaičius yra 208. Tai yra toli gražu nuo minimalaus populiacijos dydžio, kada gali būti populiacija reguliuojama, kalbu apie 250 vilkų, kurie turėtų būti populiacijoje Lietuvoje“, - kalbėjo L.Jonauskas.

Vilkų medžioklės uždrausti šiemet neplanuojama - Aplinkos apsaugos komitetas siūlo Aplinkos ministerijai leisti gyvūnus medžioti, nes populiacijos būklė nekelia grėsmės.

„Kvotas vilkams medžioti paskirti tikrai reikės, tik klausimas - kokias ir kiek. Metodiką dar tiksliname“, - tvirtino viceministras.

Jo duomenimis, Latvijoje per sezoną leidžiama sumedžioti 200-250 vilkų, Estijoje - 120, Lietuvoje kvota yra buvusi ir 20, ir 40, ir 50 vilkų.

Kai kurie Aplinkos apsaugos komiteto nariai išvis abejojo, ar verta kvotas nustatyti.

„Šernams nėra jokio limito, o jų daugėja. Ne taip lengva vilką nušauti, ne taip paprasta jį pamatyti“, - teigė komiteto narys Gintautas Mikolaitis.

„Baltijos vilkas“ atstovų teigimu, nustačius didesnį nei 20 gyvūnų limitą, būtų pažeistos pačios Aplinkos ministerijos patvirtintos nuostatos. Dėl to, kad nustačius minimalų siektiną gyvūnų skaičių pernai vilkų medžioklė nebuvo rajonuojama, asociacija padavė ministeriją į teismą, tačiau byla buvo nutraukta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.