Šalies sodus žudo degligė

Į Lietuvos sodus sėlina klastinga liga – bakterinė degligė. Šiemet aptikta 11 jos židinių, daugiausia Kauno rajone – 7. Teko išrauti ir sudeginti 51 kriaušę ir obelį, apie 30 metrų gudobelių gyvatvorės.

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Oct 11, 2013, 10:26 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:41 AM

Neseniai vienos sodybos Vilkaviškio rajone šeimininkai turėjo nukirsti septynias obelis ir gudobelę. Medžius buvo apėmusi degligė.

Jei su šia liga nebūtų kovojama, per sezoną ji sunaikintų 70–80 proc. sodo, nesvarbu, kokio amžiaus jis būtų, rašo „Lietuvos rytas".

Nežino, kas platina

Valstybinės augalininkystės tarnybos Marijampolės regiono skyriaus vedėja Lilija Pacevičienė teigė, jog šįmet Lietuvoje pastebimas degligės protrūkis.

Klastinga liga įsimeta ne tik į keliasdešimties metų, bet ir į visai jaunus sodus. Specialistai kol kas negali pasakyti, iš kur ateina ši liga.

„Priežastys yra įvairiausios: vėjas, paukščiai, amarai. Didelių problemų dėl degligės yra Lenkijoje. Joje yra nedaug šios ligos neapimtų zonų.

Žmonės sodinukus turėtų pirkti ne iš atsitiktinių prekeivių, o iš tų sodininkų ar įmonių, kurių veikla kontroliuojama. Degligė didelių nuostolių gali pridaryti per vieną sezoną, todėl būtina ją naikinti nedelsiant”, – teigė L.Pacevičienė.

Chemikalai neįveikia

Apie Vilkaviškio rajone esantį šios ligos židinį Augalininkystės tarnybai telefonu pranešė neprisistatęs asmuo, matyt, turintis žinių apie šią žaibiškai erškėtinių šeimos augalus pažeidžiančią ligą, kurios neįveikia jokie chemikalai.

Specialistai patikrino pranešimą. Laboratorijoje atlikti tyrimai patvirtino – į gražioje vietoje esančios sodybos maždaug 40 metų sodą įsisuko degligė.

Sergančius medžius šeimininkai nukirto ir sudegino. Tik taip galima likviduoti ligos židinį.

Augalus būtina sudeginti

Vizualiai atpažinti degligės požymius galima, tačiau diagnozę patvirtinti gali tik laboratorijos tyrimai.

L.Pacevičienė pabrėžė, jog ši pavojinga liga puola tik erškėtinių šeimos augalus: obelis, kriaušes, svarainius, dyglainius, kaulenius, gudobeles, šermukšnius.

„Kartais paskambina žmonės ir praneša apie neva deglige užsikrėtusias tujas, nes jų lapai nugelto. Tujos šia liga niekada neserga, nes jos nepriklauso erškėtinių šeimai”, – pabrėžė L.Pacevičienė.

Sunerimti reikia, jei anksčiau nei turėtų erškėtinių šeimos augalų lapai pajuodo, atrodo lyg apdegę, bet nenukrinta.

Jeigu šakos ir jauni ūgliai užsilenkia (specialistai tai vadina Šeferdo kabliu). Jei ant šakų ar kamienų matyti vėžinės žaizdos. Jose puikiai žiemoja degligės bakterijos.

Pažeisti augalai žūsta per metus dvejus. Visos infekuotos augalo dalys gali būti užkratas.

Užkrėstus augalus būtina sudeginti, išrauti jų kelmus. Naikinami ne tik sergantys medžiai, bet ir 10–20 metrų spinduliu augantys dar sveiki augalai.

Atkeliavo iš Amerikos

Marijampolės regione degligės židinių pirmą kartą buvo aptikta 2006-aisiais.

Didelės žalos pridaranti vaismedžių liga Europoje buvo užfiksuota 1957-aisiais ir Lietuvą pasiekė beveik po pusšimčio metų – 2005-aisiais.

Apskritai pirmą kartą degligė pastebėta XVII a. pabaigoje Amerikoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.