Kupiškio krašte toliau siautėjantys vilkai kulkų nebebijo

„Veršiukus vilkai užpuolė prie pat namų, tie išgąsdinti, išsitraukę grandinių kuolus, nubėgo prie karvių gelbėtis. Vieną telyčaitę, nors ir sužalotą, radau prie motinos, kuri ją apgynė, o 7 mėnesių jautuką vilkai įvarė į vandenį griovyje ir sudraskė“, – lrytas.lt sakė Bajorų kaimo (Kupiškio r.) gyventoja Germina Toleikienė. Šiemet vilkai papjovė iš viso tris moters gyvulius.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Nov 7, 2013, 6:06 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:25 PM

Vietos medžiotojai bejėgiai – Panevėžio apskrityje šiemet rudenį buvo leista sumedžioti tik tris vilkus. Juos per kelias dienas nušovė Biržų, Rokiškio ir Panevėžio medžiotojai. O Kupiškio rajone gyvenantys daugiau nei 40 vilkų liko sveiki ir medžiotojų gali nebijoti iki kito medžioklės sezono.

Motina telyčaitę apgynė

Kruviną išpuolį Skapiškio seniūnijos gyventojos G.Toleikienės ganykloje gauja vilkų surengė trečiadienio naktį. Išgirdusi triukšmą kieme ir nesavu balsu baubiančias karves, šeimininkė tamsoje baiminosi eiti į kiemą, laukė kol išauš.

Tuomet išėjusi į kiemą, moteris pamatė, kad ganykloje prie namų nebėra ten nakčiai paliktų 7 veršelių. Pagal pėdsakus vėliau šeimininkė pamatė, kad vilkų užpulti gyvuliai, ištraukę iš šlapios žemės grandinių kuolus, atlėkė į kiemą, o vėliau išsilakstė į skirtingas puses.

Du 7 mėnesių veršeliai nulėkė prie toliau ganykloje besiganančių karvių. Vėliau vieną iš jų – telyčaitę Žibutę – G.Toleikienė rado prie motinos. Jaunam gyvuliukui buvo iškąstas gabalas mėsos iš vidinės šlaunies pusės, bet karvė ją sugebėjo apginti nuo plėšrūnų.

Tačiau tokio pat amžiaus jautuką Mikį, tiksliau – skurdžias jo liekanas, šeimininkė rado ant šalia esančio griovio kranto. Buvo matyti, kad vilkai jį įvijo į griovį ir vandenyje užpuolę sudraskė.

Pasak G.Toleikienės, apie 200 kg svėrusį veršį sudraskę vilkai jai pridarė nemažų nuostolių. Moteris jį augino kaip veislinį jautį.

Tai jau trečias šiemet vilkų sudraskytas G.Toleikienės gyvulys. Birželio pradžioje taip pat prie namų vilkai papjovė 3 mėnesių veršelį. „Visą sudraskė, tik lenciūgas teliko“, – sakė moteris.

O liepos mėnesį pilkiai užpuolė ir sudraskė jos 1-erių metų telyčią.

Vilką nubaidė triukšmaudama

Pasak 62 metų G.Toleikienės, vilkų išpuoliai jai – ne naujiena. Per maždaug 20 metų, kai ji čia gyvena, šie plėšrūnai yra papjovę apie 15 jos gyvulių. Jų grobiu yra tapę ir ne vieno kaimyno augintiniai.

„Žiemą randame jų pripėduota ir po namo langais“, – pasakojo kupiškėnė. Jai ir pačiai prieš kelerius metus buvo nemažai baimės, kai, eidama į ganyklą, prie kritusio šerno pamatė nemažą vilką. „Nešiausi bidonėlį pienui, tai atsisėdusi po ąžuolu tol į jį su pagaliu daužiau, kol vilkas lėtai, į mane vis pažiūrėdamas, nuėjo savais keliais“, – lrytas.lt pasakojo G.Toleikienė.

Moteris sako, kad vilkų gaili ir gyvulius net vasarą tvartuose ragina laikyti tik miestiečiai, nieko nesuprantantys apie žemės ūkį. „Tegul jie pabando kiekvieną vakarą bandą gyvulių suvaryti į tvartus, o kasryt – išginti į laukus“, – pasiūlė ji. Be to, gryname ore gyvuliams daug sveikiau gyventi nei tvarte. Ten G.Toleikienė karves ir veršius uždaro tik žemę ėmus kaustyti gruodui. O šį šiltą lapkritį ir žolės žaliuojančios ganyklose dar yra, ir nakvoti lauke gyvuliams nešalta.

G.Toleikienė internete jau skaitė, kad vilkų medžioklė šiemet Kupiškio medžiotojams baigėsi neprasidėjusi ir stebisi, kodėl ten, kur pilkių itin gausu, aplinkosaugininkai neduoda daugiau leidimų medžioklei.

Apie sudraskytą savo veršį G.Toleikienė pranešė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovams, o vėliau tikisi gauti kompensaciją. Mat Aplinkos ministerija nustatė, kad po šių metų spalio 1 dienos už vilkų papjautus gyvulius savininkams bus mokama kompensacija. Iki tol nei už vieną vilkų sudraskytą augintinį moteris kompensacijų nėra gavusi.

Nežino, ar galės mokėti kompensacijas

Sprendimas atlyginti vilkų padarytą žalą visiškai nedžiugina rajonų savivaldybių atstovų. Mat Aplinkos ministerija nusprendė, kad gyvulių šeimininkams kompensacijas turės mokėti savivaldybės iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšų.

„Mes kasmet šiame fonde turime apie 40 tūkst. litų. Tačiau iš tų lėšų vykdomi ir prevenciniai projektai, ir laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės, ir kitų gyvūnų padaryta žala atlyginama. O vilkai kasmet rajone po 25-30 gyvulių papjauna. Neabejoju, kad lėšų pritrūksim“, – lrytas.lt sakė Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis.

Merui nesuprantama, kodėl laukinių gyvūnų – vilkų – interesai iškeliami aukščiau nei žmonių. „Miesto berniukai susėdę žaidžia žaidimus, gina vilkų teises. O kaip jaustis žmogui, kai auginęs, glostęs gyvulį ganykloje randa jį išverstais viduriais gulintį?“ – piktinasi J.Jarutis.

Kvotas turėtų skirti rajonams

Pasak Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriaus vadovo Bronislovo Domžos, vilkų Lietuvoje yra tikrai daugiau nei Aplinkos ministerijos minimi 208. Todėl ir jų medžioklės kvotos turėtų būti didesnės.

Kupiškio rajone, kuriame per surašymą buvo priskaičiuota daugiau nei 40 vilkų, šiemet medžiotojai nenušovė nė vieno vilko, nes kolegos iš kaimyninių rajonų greičiau sumedžiojo 3 pilkius ir limitas baigėsi.

„Dabar medžiotojai sakė tai vienur, tai kitur matę vilkų, tačiau šaudyti jų nebegali“, – apgailestavo B.Domža. Jis įsitikinęs, kad rajonuose, kur yra ypač daug vilkų, nuolat darančių žalą gyventojams, Aplinkos ministerija turėtų leisti sumedžioti daugiau vilkų, o ne skirti kvotas apskritims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.