Lietuvos bitėms pavojus negresia

Lietuvos bitininkai ir medaus mėgėjai neturėtų nerimauti dėl bičių sveikatos - atlikti tyrimai rodo, kad šalies bičių populiacija auga, o užkrečiamosios virusinės bičių ligos nekelia didesnio pavojaus.

2012 m. sausio 1-ąją Lietuvoje buvo 7,2 tūkst. bitynų, kuriuose gyveno 164,5 tūkst. bičių šeimų.<br>M.Patašiaus nuotr.
2012 m. sausio 1-ąją Lietuvoje buvo 7,2 tūkst. bitynų, kuriuose gyveno 164,5 tūkst. bičių šeimų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-11-07 16:53, atnaujinta 2018-02-20 13:00

Tokią išvadą padarė nuo 2012-ųjų pradžios bičių šeimų nykimo tyrimą kartu Lietuvos bitininkų sąjunga vykdę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) ir Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai

"Išanalizavus pastaraisiais metais VMVT vykdomą bičių užkrečiamųjų ligų kontrolės sistemą, bitynų registraciją ir įvertinus statistikos duomenis, išvados dėl bičių šeimų nykimo Lietuvoje nėra gąsdinančios. Laboratoriniai tyrimai parodė, kad bičių populiacija po žiemojimo laikotarpio sumažėja, tačiau vėliau, per metus jų šeimų skaičius pasiekia buvusį lygį ir net turi tendenciją didėti. Lietuvos bitininkams nerimauti dėl bičių užkrečiamųjų ligų kol kas nėra pagrindo", - sako VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Antanas Paliutis.

Iš bandymams atrinkto 191 bityno žiemojimo laikotarpį išgyveno 95 proc. bičių. A.Paliučio teigimu, tai pakankamai geras rodiklis, tačiau, norint įsitikinti, jog atlikti tyrimai atspindi realią situaciją, bičių šeimas reikia tirti ir stebėti ilgesnį laiką.

Didžiausias Lietuvos bitininkų rūpestis yra varozės erkės, kurios platina virusines bičių ligas. Stebint atrinktus bitynus nustatyta, kad 53 proc. bičių šeimų buvo nežymiai užsikrėtę šiais parazitais. A. Paliutis tikina, kad rezultatai yra geri, o bitininkų laiku įgyvendintos priemonės davė teigiamus rezultatus.

2012 m. sausio 1-ąją Lietuvoje buvo 7,2 tūkst. bitynų, kuriuose gyveno 164,5 tūkst. bičių šeimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.