Pareigūnai šaudė į lapę

Žmonių nepuolė

Lapės gali būti pasiutligės viruso platintojos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lapės gali būti pasiutligės viruso platintojos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Nov 11, 2013, 1:23 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:11 AM

Į Vyturio gatvėje esantį kiemą atsėlinusi lapė sukėlė ten gyvenančių žmonių nerimą. Rudoji buvo liesa, paliegusi ir beveik visai nuplikusi. Kailio matėsi tik ant uodegos galiuko.

Lapė palindo po valtimi, esančia prie ūkinio pastato. Bandymai išvaryti gyvūną buvo nesėkmingi. Plėšrūnė nenorėjo išlįsti iš savo prieglaudos.

Sodybos šeimininkai išsigando, kad gyvūnas nebūtų pasiutęs. Jie iškvietė policijos pareigūnus. Šie, atvykę į kiemą, tarnybiniu ginklu nušovė įtartinai atrodantį laukinį žvėrį.

Tą pačią dieną veterinarijos tarnybos specialistai pasiėmė ir išsivežė gyvūno maitą. Bus tiriama, ar lapė nesirgo pasiutlige.

Žmonių nepuolė

Molėtų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Leonardas Šmaukšta sakė, kad sekmadienį nušauta lapė sirgo niežais, buvo nusilpusi.

Lapė nepuolė nei naminių gyvūnų, nei žmonių. Neatmetama, kad vėstant orams paliegusi lapė ieškojo šiltesnio prieglobsčio. Tačiau tai, kad baikštus miško žvėris nenorėjo trauktis iš žmonių kiemo, verčia sunerimti. Todėl bus tiriama, ar gyvūnas nesirgo pasiutlige.

Mat lapės, kaip ir usūriniai šunys, vilkai gali būti pasiutligės viruso platintojai. Šia liga sergantis gyvūnas elgiasi neįprastai, gali pulti net žmones. Apdraskęs naminį gyvulį, ar žmogų jis perduoda šį pavojingą virusą. Jeigu apkrėstasis laiku nepaskiepijamas, jo laukia mirtis. Mat susirgusiam nuo šios ligos vaistų nėra.

Vakcinacija pasiteisina

Per pastaruosius kelerius metus Lietuvoje beveik visai išnyko pasiutligės židiniai. Šiais metais visoje šalyje užfiksuotas tik vienas pasiutligės atvejis. Dar 2009 metais šia pavojinga liga sergančių gyvūnų Lietuvoje buvo 63. Statistika rodo, kad kasmet jų mažėjo.

Tokių rezultatų pasiekta dėl to, kad Lietuvoje septintus metus iš eilės kasmet atliekama miško žvėrių vakcinacija. Jos metu iš lėktuvų miškuose išmėtoma jaukų su vakcina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.