Netoli Rokiškio išaugo Lietuvoje retas grybas

Koralus primenantis retas ir Lietuvoje saugomas grybas rastas Rokiškio miškų urėdijos Plunksnočių miške. Jį aptikęs vyriausiasis miškininkas Julius Adamonis Aplinkos ministerijoje užregistravo naują – tik 16-ąją – korališkojo trapiadyglio radavietę mūsų šalyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Skirkevičienė

2013-12-01 17:06, atnaujinta 2018-02-20 01:24

Korališkąjį trapiadyglį (Hericium coralloides) miškininkas Julius Adamonis aptiko ant nudžiūvusio beržo Plunksnočių miške – Rokiškio miškų urėdijos savanoriškai saugomoje apie 1 hektaro ploto kertinėje miško buveinėje, rašo „Ūkininko patarėjas“.

Rastas retas ir saugomas grybas 1992 metais buvo įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą ir, Aplinkos ministerijos duomenimis, mūsų šalyje iki šiol buvo žinoma tik 15 šio grybo radaviečių. Viena jų yra Pavilnio regioniniame parke.

Pasak J.Adamonio, koralinio trapiadyglio baltai gelsvi koralo formos vaisiakūniai yra vienmečiai, išdygsta rudenį. Jie gali užaugti net iki 40 cm skersmens. Paprastai šie grybai auga ant senų lapuočių medžių, stuobrių ar virtuolių, dažniausiai jau stipriai suardytų kitų grybų, prisisunkusių vandens ir su atšokusia žieve.

„Korališkojo trapiadyglio būdingos augavietės – drėgni lapuočių ir mišrūs miškai, kur daug negyvos medienos. Didžiausia tikimybė rasti šį grybą ant virtuolių beržų, tačiau jį galima aptikti ir ant kitų lapuočių – drebulių, klevų, guobų“, - „Ūkininko patarėjui“ sakė miškininkas.

Rokiškio miškų urėdijos valstybinės reikšmės miškuose aptinkama ir saugoma per 40 augalų – grybų, samanų, kerpių – rūšių, įrašytų į Lietuvos raudonąją knygą, radimviečių. Dauguma jų randama biologine įvairove ir retų rūšių gausa išsiskiriančioje Dusetų girioje. Neatsitiktinai čia įsteigtas Dusetų girios botaninis-zoologinis draustinis, didžioji miško masyvo dalis paskelbta buveinių apsaugai svarbia teritorija.

Tačiau retosios rūšys aptinkamos ir kituose miškų urėdijos miškuose. Plačioji platužė, liekninis beržas, statusis atgiris, plunksninė pliusnė, skaisčioji raudonpintė – tik dalis visame Rokiškio rajone neatsitiktinai aptinkamų retųjų rūšių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.