Atlydžio banga – dar šią savaitę

Šių laikų kalendorių sudaro 12 mėnesių, todėl jau tapo įprasta, kad gruodis – dvyliktas metų mėnuo. Bet jo lotyniškas pavadinimas december byloja ką kita – dešimtas. Taip nutiko dėl senovės romėnų kalendoriaus suskirstymo ne į 12, o į 10 mėnesių, rašo „Lietuvos rytas“.

Praėjusią naktį šaltąją savo pusę parodęs gruodis toks bus neilgai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Praėjusią naktį šaltąją savo pusę parodęs gruodis toks bus neilgai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ieva Nariūnaitė

Dec 10, 2013, 8:04 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:52 PM

Nors vėliau jie prisitaikė prie kitų, pridėdami dar du mėnesius, pavadinimas liko nepakitęs.

Lietuvoje mėnesių pavadinimai vis keisdavosi. Kiekvienam jų būdavo suteikiamas toks pavadinimas, kuris apibūdintų jo išskirtinumą, gamtoje vykstančius procesus ar perversmus.

Mūsų protėviai ir gruodį buvo praminę įvairiai: sausiniu, vilku, vilkolakiu, vilkiniu, siekiu, Kalėdų mėnesiu.

Vis dėlto dabar turime gruodžio pavadinimą, kuris siejamas su žemės sušalimu, grumstuotos žemės sustingimu – gruodu.

Praėjusią naktį šaltąją savo pusę parodęs gruodis toks bus neilgai. Šiandien 1–6 laipsnių šaltukas išsilaikys beveik visoje šalyje. Kaip jau tapo įprasta, pajūryje temperatūra pakils keliais laipsniais aukščiau nulio.

Debesų daugės. Vėjas pasisuks iš pietų, pietvakarių ir atgins šiltesnį, drėgnesnį orą.

Daug kur (daugiausia šalies vakaruose ir šiaurėje) pasnigs, vakariniuose rajonuose sniegą keis šlapdriba, o pajūryje – lietus. Vietomis formuosis lijundra ir plikledis. Be to, vėjas nebus ramus, pajūryje įsibėgės iki 14 m/sek., vietomis papustys.

Rytoj greitai viena kitą pakeis skirtingos orų masės. Artimiausią naktį šlapdribą keis lietus, dieną jis bus neintensyvus.

Daugelyje rajonų keliai bus slidūs dėl lijundros ir plikledžio. Ryto valandomis ir dieną kai kur matomumą mažins rūkas. Būkite atidūs keliuose!

Naktį oras atšals iki 3–8 laipsnių šalčio, pajūryje numatoma 0–2 laipsniai šilumos, dieną temperatūra svyruos nuo 1 iki 6 laipsnių šilumos. Vėjas pietvakarių, vakarų, 5–10 m/sek.

Ketvirtadienį tiktai vietomis palynos, susidarys rūkas, išsilaikys plikledis. Naktį vyraus silpnai teigiama temperatūra, dieną oras šils iki 1–6 laipsnių aukščiau nulio. Pūs vidutinio stiprumo pietvakarių vėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.