Seime – peštynės dėl nesugautos žuvies

Valdančiųjų partijų atstovai Seime ketvirtadienį susipyko dėl Lietuvos ežeruose ir upėse plaukiajančių žuvų. Grumtynės Seime įvyko dėl to, kuri ministerija - Žemės ūkio ar Aplinkos turi skirstyti kvotas verslinei žvejybai Lietuvos upėse ir ežeruose.

Seimo nariai susipešė dėl to, kas geriau atstovauja žvejų interesus.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Seimo nariai susipešė dėl to, kas geriau atstovauja žvejų interesus.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Dec 19, 2013, 11:25 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:28 PM

Nuo šių metų liepos tai daro Aplinkos ministerija, o kai kurie Seimo nariai nutarė šią funkciją vėl grąžinti Žemės ūkio ministerijai. Pasak socialdemokrato Artūro Skardžiaus, pastaroji įstaiga geriausiai išmano kaip padalinti žuvų kvotas ir geriau atstovauja žvejų įmonių interesus.

Tuo tarpu aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, gindamas savo valdas, tokį pasiūlymą pavadino korupciniu. Jis sako, kad vėl peršama reforma yra naudinga tik keliems verslininkams, kurie išgaudys visą žuvį ežeruose, o ne žvejams mėgėjams. V.Mazuronio nuomonę remia ir Vyriausybė, kuri rekomenduoja Seimui esamos tvarkos nekaitalioti. Tuo tarpu V.Mazurinio oponentai pareiškė, kad ministras elgėsi neetiškai, nes Vyriausybės išvada buvo parengta tuo metu, kai posėdyje nedalyvavo Žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna.

„Tai yra bandymas žlugdyti Aplinkos ministerijos pradėtą politiką ir kovą su brakonieriavimu“, - pareiškė V.Mazuronis.

Pasak ministro, praktiškai visos žvejyba gėluose vandenyse užsiimančios verslo įmonės „šiandien yra šešėlinio verslo atstovai“, o „didelė dalis jų veikloje yra šešėlis“. Jis savo žodžius grindžia įmonių deklaruojamomis pajamomis. Šios įmonės nurodo per mėnesį uždirbančios tik po kelis šimtus ar tūkstantį litų. Tiek esą nepakanka, kad įmonės veiktų pelningai, todėl, matyt, slepia dalį pajamų, brakonieriauja.

V.Mazuronis mano, kad Žemės ūkio ministerija turi rūpintis tik žvejyba jūroje, o Aplinkos ministerija turi saugoti žuvų išteklius vidaus vandenyse. Jis įsitikinęs, kad naują įstatymą Seime „stumia“ lobistai, kurie nesusitaria su Aplinkos ministerija. Tokiu lobistu ministras pavadino ir Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininką „darbietį“ Saulių Bucevičių. „Manome, kad prioritetas turi būti kaimo reakriacija, mėgėjiška žūklė“, - kalbėjo V.Mazuronis, kuris teigia atstovaujantis 200 tūkst. žvejų mėgėjų interesams. Pastarieji už tokią teisę valstybei per metus sumokėjo daugiau kaip 5 mln. litų rinkliavų, o kelios įmonės, kurios neteko galimybės žvejoti, esą sumoka tik po kelis tūkstančius litų.

Tuo tarpu V.Mazuronio oponentai iš valdančiųjų partijų peikė ministrą, kad jis skriaudžia smulkias žvejybos įmones, esą saugo žuvis, tačiau nenaikina jas gaudančių kormoranų.

Liberalas Eugenijus Gentvilas teigia sutinkantis, kad Aplinkos ministerija kvotas žvejybai skirsto geriau, tačiau jam kelia abejonę tai, kad ta pati Aplinkos ministerija dabar skirsto ir kvotas ir kontroliuoja žvejus.

„Jei viena įstaiga viską kontroliuoja nuo A iki Z korupcijos grėsmė yra dar didesnė“, - sakė E.Gentvilas.

Jis pasiūlė Aplinkos ministerijai geriau kontroliuoti dabar dirbančias įmones, kad jos nebrakonieriautų.

Po gerą pusvalandį Seime vykusių abipusių kaltinimų, Žuvininkystės įstatymo svarstymas Seime buvo nutrauktas. Konservatoriai pasiūlė įvertinti, ar ministro teiginiai apie galimą korupciją turi pagrindo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.