Šaltis pakando magnolijos pumpurus, todėl ji nežydės ir vasarą

Įvairiais egzotiniais augalais besidomintis R.Šimukonis slapčia vylėsi, kad šįmet pirmą sykį jam pavyks išvysti žiemą kieme žydinčią magnoliją.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

2014-02-02 16:36, atnaujinta 2018-02-16 19:33

Tačiau šią kauniečio svajonę sužlugdė dideli šalčiai bei sniegas.

„Įsivaizduokite, kaip buvo netikėta ir smagu pamatyti paskutinėmis praėjusio rudens dienomis ant magnolijos šakų pasirodžiusius daugybę mažyčių pumpurėlių.

Per gruodį ir dvi pirmąsias sausio savaites pumpurai ūgtelėjo. Nedaug trūko ir šie gražuoliai jau tikriausiai būtų skleidęsi.

„Gaila, kad nespėjo – vos spustelėjus pirmiems šalčiams pumpurai žuvo“, – rodydamas į apledėjusią ir apsnigtą magnoliją kalbėjo kaunietis.

R.Šimukonis spėja, kad įprastą gražuolės magnolijos vegetaciją sutrikdyti galėjo itin šiltas pernykštis ruduo ir tokia pat žiemos pradžia.

Vyras nuogąstauja, kad sezonus supainiojusi ir rudenį pumpurus krauti pradėjusi magnolija ateityje gali nuskursti, kurį laiką nežydėti.

„Būtų nesmagu, jei šis krūmas prarastų gyvybingumą, nedžiugintų puikiais žiedais. Nuo pat pirmųjų dienų, kai parsivežėme iš medelyno, jį lepiname, puoselėjame tręšdami ir laistydami.

Juk magnoliją ruošiamės išauginti iki kelių metrų aukščio ir pločio“, – tikino R.Šimukonis.

Neįprastai šilta praėjusių metų pabaiga turėjo įtakos ir kitiems verslininko kieme pasodintiems augalams.

Iki šalčių žaliavo žolė, žydėjo daugelis gėlių, augo prieskoniai, ant krūmų raudonavo avietės.

R.Šimukonį nustebino ir daugybę metų šalia namo augantis šermukšnis, kuris pernai derlių vedė du kartus.

„Rugsėjį skindami šermukšnio uogas pastebėjome, kad ant kai kurių medžio šakelių sprogsta nauji žiedai. Gruodį šermukšnis vėl pasipuošė uogomis. Viena kekė kabo iki šiol. Žinoma, dabar uogos jau sušalusios“, – pasakojo R.Šimukonis.

Krūmas pavasarį žiedų nekraus

Ramunis Budriūnas Botanikas

„Egzotinius augalus mėgstantys sodininkai krūmais arba medžiais augančias magnolijas vertina dėl jų nuostabių ir kvapnių žiedų. Magnolijos mėgstamos ir dėl to, kad suaugusios jos nereikalauja itin didelės priežiūros. Jos gana atsparios ligoms, kenkėjams ir šalčiui.

Labiau rūpintis derėtų jaunais krūmais ar medžiais. Magnolijas sodinti reikia į rūgščią dirvą, gausiai laistyti, ypač kol prigis.

Gamtoje didelė magnolijų įvairovė – žinoma apie 200 rūšių. Jos labiausiai paplitusios Himalajuose, Pietų ir Pietryčių Azijoje, Šiaurės bei Pietų Amerikoje. Lietuvoje auginama keliolika, gal net keliasdešimt rūšių, kurios nebijo ne itin šilto mūsų šalies klimato.

Magnolijos įprastai pražysta balandžio, gegužės ar birželio mėnesiais ir žydi kelias savaites.

Praėjęs ruduo ir maždaug pusantro žiemos mėnesio buvo neįprastai šilti. Tai neigiamai paveikė visą gamtą. Kai kurie augalai pražydo ir net vaisius vedė keliskart. Nenoriu būti blogu pranašu, tačiau dėl pereikvotos energijos nemažai augalų šįmet duos mažesnį derlių.

Pumpurus rudenį sukrovusi magnolija pavasarį greičiausiai nežydės. Šeimininkus galbūt pradžiugins vienas kitas žiedas.

Baimintis, kad dėl nušalusių žiedų nukentės visas krūmas, nereikėtų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.