Pavasarį gali daugėti smegduobių

Dėl palankių oro sąlygų pavasarį

Pastebima, kad daugiausiai karstinių įgriuvų atsiranda pavasario ir rudens mėnesiais.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Pastebima, kad daugiausiai karstinių įgriuvų atsiranda pavasario ir rudens mėnesiais.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 4, 2014, 3:18 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:35 PM

Lietuvos geologų tarnybos ir Gamtos tyrimų centro bei Biržų regioninio parko atliktų tyrimų duomenys parodė, kad pernai karstiniame regione - Pasvalio ir Biržų rajonuose - ištirpo daugiau gipso nei įprasta, todėl susidarė palankios sąlygos smegduobėms atsirasti.

Intensyvesnis gipso tirpimas siejamas su klimato pokyčiais: 2013 metų vidutinė metinė temperatūra buvo 0,9 laipsnio aukštesnė už ilgametę vidutinę. Ypač aukšta buvo šiltojo laikotarpio temperatūra, birželį ilgametę vidutinę viršijusi net 3,9 laipsnio.

Aukšta temperatūra ir mažesnis kritulių kiekis, kuris liepą buvo 29 procentais, o rugpjūtį - 59 procentais mažesnis už vidutinį, lėmė požeminio vandens lygio slūgimą.

Tai parodė ir ypač žemas karstinių ežerų lygis rudens pabaigoje. Taip pat šiuose ežeruose užfiksuotas didelis vandens lygio svyravimas, prisidedantis prie gausesnio gipso tirpimo.

Pastebima, kad daugiausiai karstinių įgriuvų atsiranda pavasario ir rudens mėnesiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.