Iš žiemos miego pabudęs ežys pavasario dar nežada

Pernelyg anksti pabudę miško žvėrys – tai dar ne pavasario ženklas. Portalo lrytas.lt skaitytoja Nijolė aptiko šalia savo namų Vilniuje katėms skirtą maistą ėdantį ežį. Toks šių spygliuotų miško gyvūnų elgesys šiam metų laikai nebūdingas. Tai patvirtino gamtininkas Selemonas Paltanavičius: „Įprastai ežiai iš žiemos miego pabunda kovo viduryje, tad šis atvejis – atsitiktinumas.“

Vasario vidury prabudęs ežys gyvens tik žmogaus dėka.<br>Skaitytojos Nijolės nuotr.
Vasario vidury prabudęs ežys gyvens tik žmogaus dėka.<br>Skaitytojos Nijolės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 18, 2014, 6:38 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:40 AM

Ežiai iš žiemos miego budinasi nuo kovo vidurio iki pat balandžio pradžios. Būna, jog ežiai pabunda viduržiemį, tačiau taip atsitinka dėl neįprastų aplinkos veiksnių: staiga į viršų šoktelėjusios oro temperatūros ar triukšmo. Įprastai ežiai miega ūkiniuose pastatuose, po stogais ar lentomis. Ten juos gali pažadinti net ir lietaus vanduo. Žiemos miego metu nukrinta ežių kūno temperatūra, suretėja širdies darbas. „Jei kas nors juos pažadina, jie pradeda eiti, tik nežinia kur. Čia kaip pažadinti žmogų antrą valandą nakties ir paklausti, kur eini“, – teigė S.Paltanavičius.

Žiemą pabudę ežiai dažniausiai nugaišta. Tiesa, ežius gali išgelbėti žmonės. Pamatę per anksti pabudusį ežį, nuneškite jį į tamsią, vėsią patalpą, pavyzdžiui, sandėliuką, padėkite jį ant šieno, į dubenį įpilkite vandens ir duokite kelis nedidelius gabalėlius šviežios, termiškai neapdorotos mėsos be jokių prieskonių. Gamtininkas perspėjo, kad jokiu būdu neduotumėte ežiui pieno, mat tai būtų gryni nuodai. „Nuo spalio mėnesio nieko neėdęs ežys paragavęs pieno apsinuodytų“, – tikino S.Paltanavičius.

Praėjus kelioms dienoms ramybėje palikti ežiai turėtų vėl užmigti. Jei neužmigs, būtina juos prižiūrėti ir stebėti, kad netrūktų vandens ir maisto. Taip sulaukti pavasario ir paleisti ežį į gamtą.

Kaip teigė gamtininkas S.Paltanavičius, ežiai kol kas turėtų miegoti ir laukti tikrojo pavasario. Pabudę vasario mėnesį jie patys neras jokio maisto, mat šie gyvūnai minta varlėmis, vabzdžiais ir sraigėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.