Girulių miške - šernų medžioklė su varovais

Baiminantis afrikinio kiaulių maro žadama sumedžioti didžiąją dalį pajūryje gyvenančių šernų. Manoma, jog Klaipėdos apskrityje jų gali būti apie 7 tūkst. 700. Vietos medžiotojams iškelta užduotis – išnaikinti apie 90 proc. šių gyvūnų populiacijos. Šernų šeimynos apsigyvenusios Smiltynės, Girulių, Melnragės miškuose, jų pėdsakų aptinkama ir Klaipėdos miesto teritorijoje, greta gyvenamųjų sodybų.

Šį šeštadienį tikimasi sumedžioti bent dalį Girulių miške gyvenančių šernų.<br>T.Bauro nuotr.
Šį šeštadienį tikimasi sumedžioti bent dalį Girulių miške gyvenančių šernų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Feb 20, 2014, 11:11 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:38 AM

Siekiant sumažinti galimybes plisti užkratui, šį savaitgalį Klaipėdoje rengiama dar neregėta šernų medžioklė su varovais. Klaipėdos miesto savivaldybė jau kreipėsi į aplinkosaugininkus, prašydama leidimo šernus šaudyti miesto ribose. Gyventojų prašoma pamėgtą pasivaikščiojimų vietą nuo vasaros estrados iki Girulių gyvenvietės aplenkti – čia vaikštinėti bus pavojinga.

Planuojama medžioklės teritorija – nuo Lideikio gatvės, pro Klaipėdos vasaros estradą, Pamario gatvę iki Girulių televizijos bokšto. Medžioklėje pakviesti dalyvauti 30 Klaipėdos krašto medžiotojų. Manoma, jog šiame miške gali būti apie dešimt ar daugiau šernų.

Artimiausiu metu medžioti šernus rengiamasi iš Kuršių nerijos nacionaliniame parke, Palangos miškuose. Iki balandžio medžiotojai turi išnaikinti apie 90 proc. šių gyvūnų populiacijos.

„Tokios rimtos užkrato grėsmės Lietuvoje dar nėra buvę. Klasikinio kiaulių maro plitimą galima kontroliuoti, o afrikinio – ne. Kai kurie mokslininkai visas kitas gyvūnų ligas, tokias, kaip ragų ir nagų ligos, vadina sloga palyginti su afrikiniu kiaulių maru. O šernai šiai ligai patys imliausi, nors užkratą perneša ir kiti gyvūnai, paukščiai“, - sakė Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalijus Marozas.

Šernų populiacija, specialistų teigimu, atsinaujina per metus, tad nuogąstavimai, kad šalies miškuose nebeliks šernų, nėra pagrįsti.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, apskrityje jau iššaudyta apie pusė šernų populiacijos. Daugiausiai šių gyvūnų sumedžiota Klaipėdos rajono miškuose.

Medžiotojai nuo sausio 29 dienos, kai išėjo ministro įsakymas dėl šernų populiacijos reguliavimo, jau yra paėmę ir tyrėjams pristatę 123 šernų mėginius. Afrikinio kiaulių maro užkrato juose neaptikta.

Tam, kad gautų išmokas, medžiotojai privalo pateikti veterinarijos tarnybai sumedžioto šerno inkstų, blužnies, kraujo ir uodegos mėginius. Už kiekvieną sveiką sumedžiotą šerną mokama po 150 litų, o už užsikrėtusį afrikiniu kiaulių maru – po 250 litų.

Praėjusią savaitę Kuršių nerijos miškuose rastas nugaišęs šernas. Tačiau ištyrus paaiškėjo, kad jis krito ne dėl kiaulių maro.

Aplinkosaugininkai ragina gyventojus, miške aptikusius šerno gaišeną, jos neliesti, o apie radinį pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.