Šiukšles stebės budri vaizdo kameros akis

Neapsikentusi šiukšlintojų, paliekančių automobilių padangas, sofas ar senus čiužinius, Rasų kolonijos bendruomenė prie atliekų konteinerių įrengė vaizdo kameras, rašo "Lietuvos rytas".

Anksčiau kiekvieną savaitgalio dieną sofas ar padangų krūvas palikdavo mažiausiai po penkis teršėjus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anksčiau kiekvieną savaitgalio dieną sofas ar padangų krūvas palikdavo mažiausiai po penkis teršėjus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Mar 30, 2014, 8:59 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:14 AM

Sugėdinimais, įspėjimais, budėjimais ar fotografavimais nesutramdę teršėjų, Rasų kolonijos bendruomenės nariai žengė netradicinį žingsnį.

Ir jis pasiteisino – prie šiukšlių konteinerių šalia Mielagėnų ir Gervėčių gatvių sankryžos nebematyti stambiųjų atliekų krūvų. Mat šiukšlintojus tramdo vaizdo kameros, įrengtos prie konteinerių.

Tiesa, automobiliais atvežančių seną sofą ar šaldytuvą vis dar pasitaiko.

Tačiau netrukus jie iš savivaldybės gauna raginimą sumokėti baudą už aplinkos teršimą.

Praėjusių metų gruodį prie konteinerių įrengus vaizdo kameras, nubausti septyni teršėjai, dar kelios dešimtys jų pranešimų sulauks netrukus.

Antplūdis – savaitgaliais

Rasų kolonijos bendruomenės pirmininkė Živilė Cibutavičienė pasakojo, kad daugiausia teršėjų prie konteinerių būdavo savaitgaliais apie 10–11 valandą ryto. Tomis dienomis jų suskaičiuodavo bent po penkis.

Darbo dienomis šiukšlintojų kasdien pasitaikydavo mažiausiai po tris.

Tad stambiųjų atliekų kalnai riogsodavo mėnesiais.

„Spėjome pastebėti, kad dieną automobiliais atveždavo čiužinius, įvairius daiktus, o sutemus prie konteinerių kraudavo padangas, baldus“, – pasakojo bendruomenės pirmininkė.

Nors dauguma šiukšlintojų – atvykėliai iš kitų rajonų, pasitaikydavo ir vietinių nevalų. Tad nematydama kitos išeities, kaip sutramdyti teršėjus, pernai birželio mėnesį bendruomenė ėmė rūpintis vaizdo kameromis.

„Kultūros paveldo zonoje esančiai Rasų kolonijai šiukšlių krūvos tikrai netiko“, – paaiškino Ž.Cibutavičienė.

Kasdien peržiūri įrašus

Vietos bendruomenių taryba vaizdo stebėjimo sistemai sumontuoti skyrė 7300 litų. Tačiau įrengti kameras pavyko ne iš karto, nes buvęs senamiesčio seniūnas neskubėjo inicijuoti viešųjų pirkimų procedūros.

Vis dėlto gruodį vaizdo kameros jau kabojo, o bendruomenė buvo registruota duomenų valdytojų registre.

„Esame teisėti duomenų valdytojai, įsipareigojome, kad jokių privačių valdų nestebėsime“, – tvirtino Ž.Cibutavičienė.

Peržiūrėti kamerų vaizdo įrašus patikėta keliems asmenims, tarp jų ir bendruomenės pirmininkei.

Jie nuotraukas siunčia savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui, kur pagal automobilių valstybinius numerius nustatomi pažeidėjai.

Bendruomenės teritorijoje buvo įrengtos informacinės lentos, įspėjančios apie teritorijos stebėjimą vaizdo kameromis.

Pirmieji pažeidėjai buvo nubausti nedidelėmis 10 litų baudomis, nors yra numatytos gerokai didesnės – iki 2 tūkst. litų.

O prie konteinerių palikus pavojingas atliekas galima sulaukti iki 15 tūkst. litų baudos.

Nepakelia net popiergalio

„Reikia sveikinti tokią kaimynų iniciatyvą. Deja, senamiesčio gyventojai dėl panašių problemų į mane nė karto nesikreipė. Kartais atrodo, kad jiems niekas neįdomu“, – apgailestavo senamiesčio bendruomenės pirmininkė Asta Baškauskaitė.

Senamiestyje taip pat yra konteinerių, kurie ypač pavasarį užgriozdinami padangomis, įvairiais daiktais iš sandėlių.

Anot A.Baškauskaitės, gyventojai ne tik į tai numoja ranka.

„Net mažesnės šiukšlės, popiergalio savo kieme nepasilenks pakelti. Atrodo, kad jie ne čia gyventų. Kaip juos išjudinti, kad būtų šeimininkai?“ – stebėjosi vilnietė.

Ne viename senamiesčio kieme yra atnaujintos vaikų žaidimų aikštelės. Eidama pasivaikščioti A.Baškauskaitė sustoja pasikalbėti su mažylius prižiūrinčiais tėvais. Anot jos, labai retai pasitaiko, kad tėvai pasidžiaugtų atnaujinta žaidimų aikštele.

Dažniau jie pateikia sąrašą reikalavimų, ko dar trūksta.

Nevaloms surašė pusšimtį protokolų

Pirmieji teršėjus, paliekančius stambiąsias atliekas prie konteinerių, pradėjo gaudyti Jonavos komunalininkai. Praėjusių metų pabaigoje jie įrengė slaptas kilnojamąsias vaizdo kameras.

Naujovė pasiteisino – per vieną pusmetį savivaldybės darbuotojai pažeidėjams surašė 53 protokolus.

Pažeidėjai buvo nubausti minimaliomis – 10 litų baudomis. Jos buvo taikomos visiems, pirmą kartą baudžiamiems už šį pažeidimą.

Bendraudami su pažeidėjais savivaldybės darbuotojai išgirdo įvairių pasiteisinimų: per mažos konteinerių angos, nežinojo, kur palikti tokias atliekas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.