Kauniečiai balandžius baidys vanago iškamša

Prieš 6 valandą ryto pasigirsta garsus „bum“. Į palangę atsitrenkė balandis. Prasideda įkyrus burkavimas. Saldų rytinį miegą kauniečiams išblaško ne gaidžiai, o miesto parazitais vadinami sparnuočiai, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

2014-05-03 20:15, atnaujinta 2018-02-14 08:50

Daugiabučiuose gyvenantys kauniečiai dažną rytą pradeda keiksnodami sparnuočius. Per anksti gyventojus žadina ant palangių nutupiantys ar balkonuose bandantys įsitaisyti balandžiai.

Kur dar kiti „malonumai“ – apterštos palangės, balkonų turėklai ir juose sukami lizdai. Ar balandžių įmanoma atsikratyti?

Ornitologas Saulius Talatkevičius turi keletą paprastų ir praktiškų patarimų.

„Iš pradžių pagalvokite, kodėl balandžiams patogus pasirodė ne kaimyno, o jūsų balkonas? Gal jame pilna nereikalingų daiktų – dėžių, senų baldų, padangų? Būtent tokiuose balkonuose ir linkę įsikurti balandžiai. Ant tuščių grindų lizdų jie niekada nesuka“, – sakė ornitologas.

Jei senų rakandų nesinori išmesti, kaunietis pataria juos bent jau uždengti polietileno plėvele.

Taip pat balandžiai bijo blizgančių daiktų. Todėl balkonuose ar ant palangių galima pritvirtinti senų kompaktinių diskų, folijos juostų.

Jei balandžiai mėgsta nutūpti ir pailsėti ant balkono rėmo ar palangės, virš jų 5 centimetrų aukštyje galima ištiesti žvejybinį valą. Jis paukščiui trukdys nutūpti.

„Kai kas bando apvalytus turėklus ištepti aliejumi. Paukštis nuo tokio turėklo nuslys. Tačiau šis būdas turi trūkumų. Reikia nepamiršti nesiliesti prie turėklo, jei esate pasipuošęs“, – juokavo ornitologas.

Dar vienas būdas – įsigyti vanago iškamšą. Tai nepigus, bet veiksmingas būdas atbaidyti balandžius.

Jei balandžiai vis dėlto lizdus balkone bando sukti, vos tai pastebėjus juos reikia išmesti. Ilgainiui paukščiai suvoks, kad jie nelaukiami, ir ieškos kitos vietos.

S.Talatkevičius perspėjo, kad svarbiausia, jog kova su įkyriais sparnuočiai būtų humaniška.

„Jei įnamiai lizdą jau susuko ir spėjo padėti kiaušinius, apsiginkluokite kantrybe.

Palaukite, kol paukščiukai išsiris ir pradės skraidyti. Tada kovą su įkyruoliais vėl galite pradėti iš naujo“, – patarė ornitologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.