Palangą užplūdo dar nematyti gyviai

Dabar ir Palangoje galima išvysti egzotišką vietnamietiškąjį šimtakojį, imperatoriškąjį skorpioną ar didžiausią pasaulyje vorą galijotą. Tiesa, ne laisvėje, o naujame zoologijos sode – insektariume, rašo „Lietuvos rytas“.

Terariumuose apgyvendinta 40 rūšių gyvių, kurių Lietuvos gamtoje nesutiksi.
Terariumuose apgyvendinta 40 rūšių gyvių, kurių Lietuvos gamtoje nesutiksi.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jun 27, 2014, 8:20 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:23 AM

Neįprasto zoologijos sodo įkūrėjai – į Palangą iš Vilniaus neseniai persikėlęs 27 metų vilnietis Edgaras Čepulkovskis ir 21 metų biologijos studentas iš Marijampolės Mindaugas Maurukas.

Terariumuose įsikūrė egzotiniai gyviai iš viso pasaulio – vorai, gyvalazdės, skorpionai, tarakonai, šimtakojai ir kiti nariuotakojai. Bus demonstruojami ir egzotiniai drugeliai.

„Nuo mažens mane domino egzotiniai gyvūnai, mokykloje labiausiai laukdavau biologijos pamokų, o vėliau pasirinkau biologijos studijas Klaipėdos universitete“, – sakė zoologijos sodo – insektariumo direktorius M.Maurukas.

Sukaupę didelę kolekciją – per 40 rūšių ir per 10 tūkst. neįprastų gyvių – abu vyrai važinėjo po Lietuvos mokyklas ir pasakojo vaikams apie egzotinius nariuotakojus, demonstravo jiems gyvūnus, norintiems leisdavo ne tik paglostyti, bet ir paimti į rankas.

Iš pradžių kai kurie moksleiviai aikčiojo, krūpčiojo, kiti net bjaurėjosi, tačiau pasiklausę pasakojimų, išgirdę naujų geografinių, biologinių ar istorinių žinių daugelis ne tik nusiramino, bet ir panoro namuose turėti kokį nors panašų neįprastą padarą.

Juo labiau kad juos prižiūrėti lengva: terariumui pakanka kambario temperatūros, jame turi būti tinkamas drėgmės lygis.

Nariuotakojai gyvena kokosų durpėse. Vorai šeriami specialiai auginamais vabzdžiais ir kirminais, o šimtakojams, gyvalazdėms ir tarakonams pakanka daržovių ar vaisių likučių.

Nariuotakojus vyrai perka Didžiojoje Britanijoje, Čekijoje, Lenkijoje. Ten gyviai atkeliauja iš viso pasaulio. Visi Lietuvoje apsigyvenę nariuotakojai turi kilmės dokumentus.

Brangiausias kolekcijos eksponatas – didžiausias pasaulyje voras galijotas. Už tokius mokama nuo trijų iki 5 tūkstančių litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.