Žuvų naikinimas elektros srove. Ar „elektrikų“ sumažėjo?

Neteisėtais būdais žuvis gaudantys brakonieriai tampa vis išradingesni, o kai kurie į nusikalstamą veiklą įtraukia net mažamečius savo vaikus, taip tikėdamiesi išvengti teisinės atsakomybės ir baudų.

Tikrus žvejus piktina žuvis naikinantys brakonieriai.<br>M.Patašiaus asociatyvinė nuotr.
Tikrus žvejus piktina žuvis naikinantys brakonieriai.<br>M.Patašiaus asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jul 9, 2014, 3:56 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:57 AM

Tiesa, baudų jiems ir tokiais atvejais ne visada pavyksta išvengti.

Kai kurie žvejai, išvydę vandenyje plūduriuojančias negyvas žuvis, linkę įtarti, kad jos žuvo brakonieriaujant pasitelkus elektrą. Tačiau aplinkosaugininkai teigia, kad sučiupti vadinamųjų „elektrikų“, mušančių žuvis elektra, pastaraisiais metais beveik nepasitaiko. Apie elektra mušamas žuvis žmonės nepraneša ir bendruoju pagalbos telefonu, nors į BPC aktyviai kreipiasi dėl įvairių brakonieriavimo atvejų.

Naivu tikėtis, kad brakonieriai suvokė, kokią milžinišką žalą daro, nes elektros iškrova pražudo visus gelmių gyventojus nuo mailiaus iki didžiausių žuvų.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos inspekcijos vyriausiasis specialistas Dalius Drevinskas mano, kad greičiausiai „elektrikus“ gąsdina baudžiamoji atsakomybė. Mat už brakonieriavimą pasitelkus elektros srovę keliama baudžiamoji byla, o ne skiriamos baudos surašius administracinių teisės pažeidimų protokolą.

Pasak D.Drevinsko, prieš daugiau nei mėnesį aplinkosaugininkai sulaukė sunerimusių biržiečių pranešimų, kad Širvėnos ir Kilučių ežeruose, Nemunėlio upėje randama daug negyvų žuvų. Tuomet buvo įtarimų, kad jos išdvėsė dėl virusų ar bakterijų sukeltos ligos. Vėliau ištyrus ten sugautas gyvas žuvis paaiškėjo, kad jos sveikos.

Brakonieriai kasmet darosi vis išradingesni. Pavyzdžiui, aplinkosaugininkai pastebėjo, kad dabar brakonieriaujama statant ne tik tinklus, tačiau ir bučius. Nors su pastaraisiais legaliai galima gaudyti tik vėžius, pribėrę į juos masalo, žvejai gaudo ir žuvis.

Nemažą galvos skausmą pareigūnams kelia povandeninės žūklės mėgėjai. Apsirūpinę naujausia įranga, apsiginklavę specialiais šautuvais, jie išsirengia į žuvų medžioklę ne visada išsiaiškinę, ar tame vandens telkinyje toks žūklės būdas leidžiamas. Lietuvoje tėra vos 7 ežerai bei tvenkiniai, kuriuose teisėtai galima povandeninė žūklė. Tiesa, yra dar viena galimybė legaliai tai padaryti – reikia gauti raštišką vandens telkinio nuomininko leidimą.

Vienas iš naujausių neteisėtos povandeninės žvejybos atvejų užfiksuotas liepos 7 dieną Kauno rajone. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai tądien iš BPC gavo pranešimą, kad vienas žmogus Nemuno upėje, ties geležinkelio tiltu, greičiausiai neteisėtai vykdo povandeninę žūklę.

Nuskubėję į nurodytą vietą, aplinkosaugininkai prie Nemuno sulaikė brakonierių su visais įkalčiais: nardyti skirta įranga ir povandeninės žūklės šautuvu. Kadangi žuvų vyras dar nebuvo pagavęs, tai neturės atlyginti žalos gamtai. Tačiau jis bus baudžiamas už mėgėjų žvejybos taisyklių vidaus vandenyse pažeidimą. Šis vyriškis už šiurkštų šių taisyklių pažeidimą jau yra baustas ir anksčiau. Jam gresia bauda nuo 400 iki 1 tūkst. Lt  ir pažeidimo padarymo įrankių (povandeninis šautuvas) ir priemonių (nardyti skirta įranga) konfiskavimas.

Aplinkosaugininkai primena,kad nuo birželio iki rugpjūčio pabaigos šalyje vyksta akcija „Povandenininkai“. Ja siekiama užkirsti kelią neteisėtai povandeninei žūklei.

Aplinkosaugininkai pastebi dar vieną tendenciją – į jų rankas įkliūva vis jaunesni brakonieriai. Pareigūnai įtaria, kad kai kurie vargingai gyvenantys vaikai taip bando užsidirbti vieną kitą litą pragyvenimui, o kitus į nusikalstamą veiklą įtraukia artimieji, tikėdamiesi, kad įkliuvusiems dėl jauno amžiaus baudų pavyks išvengti.

Vienas iš tokių naujausių atvejų – Pasvalio rajone. Vieno miestelio šventę fotografavęs vyriškis pastebėjo, kaip netoliese Mūšos upėje tinklais žuvis iš valties gaudo du paaugliai. Apstulbintas jaunųjų brakonierių įžūlumo, jis juos nufotografavo, o nuotraukas nusiuntė aplinkosaugininkams.

Šie prisiminė šiuos vaikus per reidą sutikę plaukiojančius valtimi po upę. Tačiau tuomet paklausti, ką jie 7 val. ryto veikia upėje, vaikai paaiškino šiaip sau besiirstantys. Vėliau paaiškėjo, kad šie 10 ir 14 metų vaikai ne tik tinklais gaudo žuvis, bet jas ir pardavinėja vaikščiodami po kaimus ir siūlydami gyventojams.

Aplinkosaugininkai, gavę nuotraukų, nuvyko pas šių berniukų tėvą. Tačiau šis, išgirdęs, kad aplinkosaugininkai turi net nuotraukas, kuriose jo atžalos užfiksuotos brakonieriaujančios, įsiuto ir bandė sulaužyti nešiojamąjį kompiuterį, ėmė užgaulioti aplinkosaugininkus ir niokoti jų tarnybinį automobilį.

Net ir iškvietus policijos ekipažą, neblaivus vyriškis nenusiramino, todėl buvo uždarytas į areštinę.

Kadangi vyresniajam brakonieriui dar nėra 16 metų, už neteisėtą žvejybą tinklais ATP protokolas bus surašytas jo tėvui. Šiam gresia bauda nuo 400 iki 1 tūkst. litų.

Beveik neabejojama, kad vaikai brakonieriauti plaukė su tėvo žinia, o gal ir jo raginami. Jei vyresniajam berniukui dar nebūtų suėję 14 metų, jo tėvas baudos už žvejybą tinklais būtų išvengęs, nebent policija jam galėjo skirti nedidelę baudą už vaikų nepriežiūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.