Kiekvieną dieną – į kovą su pavojingais barščiais

Vienas lašas apdegino lūpą

Lietuvoje Sosnovskio barščiai labiausiai išplitę Zarasų rajone.<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvoje Sosnovskio barščiai labiausiai išplitę Zarasų rajone.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jul 14, 2014, 10:27 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:15 AM

Jei tris hektarus pievos turinti moteris kasdien nekovotų su šiuo invaziniu augalu, ji greitai prarastų žemę, o Sosnovskio barščiai atkeliautų iki pat jos namų.

„Valdžia mums visai nepadeda. Sako, pinigų nėra. Kai kurie kaimynai nuleido rankas, nebepjauna tų barščių. Kiti dar bando kovoti“, – apžvelgusi didžiules Sosnovskio barščių plantacijas atsiduso L.Pesliakienė.

Vienas lašas apdegino lūpą

Lietuvoje Sosnovskio barščiai labiausiai išplitę būtent Zarasų rajone. Dėl to kalti kolūkiai, kurie sovietmečiu sėjo šiuos augalus ir gamino iš jų silosą gyvuliams.

Sovietmečio palikimą kiekvieną dieną naikinanti L.Pesliakienė saugo nuo deginančių šio augalo sulčių ne tik kojas. Kirsdama barščius ji apsimuturiuoja ir rankas.

Vis dėlto vienas deginantis lašelis jai buvo užtiškęs ant lūpos. Graužė kelias dienas.

„Kentėjo ir anūkas, kuris apsidegino rankas. O jei koks lašas patektų į akį, turbūt nebematyčiau“, – skundėsi moteris.

Skundėsi, kad nėra pinigų

Kovojanti dėl savo žemės Grybinės kaimo gyventoja neslėpė, kad naudos iš to tėra tik jai. Net ir kitiems kaimynams savo plotuose iškirtus barščius, jų pilnos pamiškės, palaukės.

Zarasų rajono Suvieko seniūnijoje, kurioje yra Grybinės kaimas, Sosnovskio barščiai jau užkariavo 200 hektarų plotą. Tai, galima sakyti, prarastos žemės. Daug šių invazinių augalų ir kitose rajono seniūnijose.

„Nėra finansavimo, chemikalai labai brangūs“, – aiškino Suvieko seniūnijos vyresnioji specialistė Audronė Verseckienė. Pernai buvo nušvitusi viltis gauti lėšų Sosnovskio barščiams naikinti, bet ji užgeso.

Anot A.Verseckienės, jeigu žmogus barščius pjaus tik prie savo namų, mažai gelbės – reikia visuotinio naikinimo.

Skaičiavo ir miškininkai

Didžiausias Sosnovskio barščių augimvietes mėgino savo valdose skaičiuoti ir miškininkai. Jų duomenimis, gausiausiai invazinis augalas išsisėjęs Zarasų (beveik 90 hektarų) ir Rokiškio miškų urėdijose (apie 70 hektarų). Gausiai Sosnovskio barštis paplitęs ir Kauno, Druskininkų, Jonavos urėdijose.

Sosnovskio barščiai plinta labai sparčiai, išstumia vietines rūšis ir užkariauja vis daugiau plotų. Kiekvienas žydintis skėtis  (taip vadinamas barščio žiedynas) subrandina mažiausiai 10 tūkst. sėklų, o didžiausi – net iki 100 tūkstančių. Jos išlieka gyvybingos keletą metų.

Sosnovskio barštį sunku išnaikinti dar ir todėl, kad jis atželia iš šaknų, kurias užaugina iki 10 centimetrų storio ir įleidžia labai giliai į žemę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.