Tinkamai pasirūpinti atliekomis reikia ir poilsiavietėse

Įsibėgėjęs grybų sezonas ir saulėtos pirmosios rudens dienos vis dar vilioja miškuose praleisti bent laisvą pusdienį. Tačiau poilsiautojams reikėtų nepamiršti bent kelių taisyklių tam, kad jų laisvalaikis gamtoje nevirstų galvos skausmu aplinkosaugininkams.

Jei konteinerių poilsiavietėje ar tiesiog iškylai pasirinktoje vietovėje nėra, atvykėliai turėtų būti sąmoningi ir susikaupusias atliekas vežtis namo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jei konteinerių poilsiavietėje ar tiesiog iškylai pasirinktoje vietovėje nėra, atvykėliai turėtų būti sąmoningi ir susikaupusias atliekas vežtis namo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Sep 8, 2014, 7:11 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:15 PM

Po savaitgalių miškų poilsiavietėse, jų prieigose, upių ir ežerų pakrantėse lieka šiukšlių prikrauti maišai, kuriais nenori pasirūpinti nei patys atvykėliai, nei privačių žemės valdų savininkai. Nors pastarieji kartais bando situaciją kiek taisyti medinėmis šiukšliadėžėmis ar atliekų duobėmis, problemos tai neišsprendžia: atliekos turi būti metamos į specialius konteinerius.

Tokia situacija susirūpino Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras. Varėnos, Lazdijų, Alytaus rajonų miškai savaitgaliais sutraukia būrius poilsiautojų iš visos šalies. Tačiau pagrybavę ar kitaip aktyviai gamtoje laiką leidę svečiai išvyksta neretai pamiršę tinkamai pasirūpinti maisto likučiais bei kitomis atliekomis.

„Miško poilsiaviečių savininkai nemoka rinkliavos už atliekų tvarkymą, nes tokią prievolę turi tik nekilnojamojo turto savininkai. Jei žmogui priklausančiame sklype statinio nėra, jis neturi konteinerių ir už atliekų tvarkymą pinigų nemoka. Tačiau šią situaciją bandysime gerinti siūlydami pataisas, kad už atliekų tvarkymą mokėtų ir privačių valdų savininkai“, - sakė Alytus regiono atliekų tvarkymo centro Atliekų rūšiavimo kontrolės padalinio vadovas Linas Brazauskas.

Tokiu atveju mokėti už atliekų tvarkymą turėtų ir automobilių stovėjimo aikštelių, ir ežerų pakrantėse esančių stovyklaviečių šeimininkai. Tiesa, tose poilsiavietėse, kuriose stovi stacionarūs pastatai, savininkai moka už mišrių atliekų konteinerių tvarkymą. Tačiau jie privalo pasirūpinti ir rūšiavimo konteineriais tam, kad popieriaus, stiklo, plastmasės bei kitos atliekos būtų atskirtos.

Jei tokių konteinerių poilsiavietėje ar tiesiog iškylai pasirinktoje vietovėje nėra, atvykėliai turėtų būti sąmoningi ir susikaupusias atliekas vežtis namo, kur galėtų jas išrūšiuoti joms skirtuose konteineriuose. Priešingu atveju gražiausiose vietovėse šiukšlių kupini maišai dygsta vienas po kito, o už jų išvežimą turi sumokėti vietos gyventojai.

L. Brazausko nuomone, atliekų konteinerių miškuose apskritai neturėtų būti. Pavyzdžiui, ilgą laiką centro specialistai stebėjo vieną poilsio aikštelę, kurioje atliekų konteineriai labai greitai būdavo perpildomi. Tačiau nusprendus konteinerius iš aikštelės išvežti, nebeliko ir šalia nuolat riogsojusio šiukšlyno.

Visgi, specialisto teigimu, į atliekų tvarkymą šalyje žvelgiama vis atsakingiau, o miškas jau nebesuvokiamas kaip vieta, kur galima slapčia išmesti sulūžusius baldus ar neveikiančius televizorius.

„Tokiems daiktams išmesti regione yra pakankamai stambiagabaričių atliekų aikštelių. Iš jose sukaupiamų atliekų kiekių matome, kad vis daugiau nebereikalingų stambiagabaričių daiktų iš karto patenka ten, kur ir turi būti, o ne slapčia numetami pakelėse ar miškuose“, - teigė L. Brazauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.