Atliekų rūšiuotojams – įdomesnio laisvalaikio galimybės

Rūšiuoti atliekas ne tik naudinga aplinkai bei žmogui – tai gali išaugti ir į smagų laisvalaikio užsiėmimą.

Rūšiuoti atliekas ne tik naudinga aplinkai bei žmogui.<br>V.Balkūno nuotr.
Rūšiuoti atliekas ne tik naudinga aplinkai bei žmogui.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Sep 16, 2014, 4:06 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 6:52 PM

Kol Lietuvoje dar tebesimokome teisingai rūšiuoti atliekas ir suvokti, kad nesurūšiuotos jos kenkia gamtai, žmogui, o ir tokių atliekų tvarkymas daug brangesnis, šalies kultūros organizacijos, verslo įmonės, viešosios įstaigos apie rūšiavimo naudą primena įdomiais ir patraukliais būdais.

Pavyzdžiui, Energetikos ir technikos muziejus Vilniuje iki rugsėjo 16 dienos kviečia antrines žaliavas keisti į nemokamą apsilankymą šiame įspūdingame muziejuje. Kvietimas į muziejų įteikiamas atnešusiems penkis tuščius purškiamų dažų flakonus, pusšimtį nesulankstytų 2 litrų talpos plastiko butelių, 20 cm aukščio ir bent A4 formato makulatūros ryšulį arba 100 vienetų (arba vieną pilną pirkinių maišą) panaudotų švarių plastikinių maišelių. Pakanka atnešti vienos iš išvardintų grupių atliekų, pavyzdžiui, tik makulatūros arba tik plastikinių maišelių, tam, kad lankytojas gautų nemokamą kvietimą.

Muziejaus surinktos atliekos taps meno kūriniais. Instaliacijas Energetikos ir technikos muziejuje konstruos jaunieji menininkai, padedami ekspozicijos lankytojų. Po panašią žalią akciją sostinės muziejus surengia kasmet nuo 2011 metų.

Galimybių rūšiuoti atliekas ir kartu įdomiai praleisti laisvalaikį yra ne tik sostinėje ir kituose didžiuosiuose miestuose. Nuo gegužės iki pat rugsėjo pabaigos šalyje vyksta kino festivalis „Sidabrinės gervės naktys“, aplankysiantis daugiau kaip pusšimtį savivaldybių. Šiemet jis kviečia ne tik pasižiūrėti lietuvių kūrėjų sukurtų filmų, bet ir atgabenti elektronikos ir baterijų atliekų. Šios iš gyventojų surenkamos prieš kino seansus. Tie, kurie nesuspėjo atvykti į festivalio renginius savo savivaldybėje ir kartu atgabenti atliekų, tai gali padaryti regiono atliekų tvarkymo centro aikštelėse. Čia priimamos ir laikinai saugomos tokios atliekos kaip nebenaudojami šaldytuvai, skalbimo mašinos, viryklės, kita buitinė technika ir baterijos.

Smulkias buitines atliekas, pavyzdžiui, lygintuvus galima mesti į specialų konteinerį, kurių Lietuvoje yra jau tūkstantis. Tam, kad kuo daugiau žmonių galėtų tinkamai atsikratyti elektros bei elektronikos atliekomis, konteineriai pastatyti didžiausius lankytojų srautus sutraukiančiose viešosiose vietose: savivaldybėse, seniūnijose, mokyklose, verslo centruose, bibliotekose, stotyse.

Į tokius konteinerius gyventojai gali išmesti smulkius namų apyvokos prietaisus: elektrinius peilius, lygintuvus, keptuves, plaukų kirpimo ar džiovinimo prietaisus, laikrodžius, svarstykles. Taip pat – vaizdo ir garso grotuvus bei įvairią informacinių technologijų bei telekomunikacinę įrangą: mini kompiuterius bei kompiuterių detales, telefonus, skaičiavimo mašinėles. Tokiuose konteineriuose galima išmesti ir vaikiškus žaislus, pavyzdžiui, elektrinius traukinukus ar lenktyninius automobilius, vaizdo žaidimus bei jų rankinius pultus. Sportuojant naudojama kompiuterinė įranga bei įvairūs matavimo, svėrimo prietaisai taip pat gali būti išmesti specialiuose konteineriuose.

Kasmet kartu su kitomis atliekomis šalyje vis dar išmetama daugiau kaip 2000 tonų elektros ir elektroninės įrangos atliekų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.