Savivaldybių iššūkis - atsiskaitymo už atliekų surinkimą tvarka

Alytaus regionas paskelbė pereinantis prie naujos atsiskaitymo už mišrių komunalinių atliekų surinkimą tvarkos. Aplinkos ministerija savo ruožtu sako, kad tai – didelė naujovė, kurią įgyvendinti turės visos Lietuvos savivaldybės.

Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Sep 18, 2014, 5:56 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 12:42 PM

Įsigaliojus naujajai tvarkai, Alytaus, Lazdijų ir kitų regiono vietovių atliekų surinkėjams bus mokama ne už surinktų atliekų kiekį, kaip iki šiol, o taikant dvinarę sistemą. Tai yra, dalis mokesčio bus pastovi, o dalis – kintamoji, kuri priklausys nuo išvežimui ištrauktų ir išpylimui pakeltų konteinerių skaičiaus.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras teigia, jog iki šiol atliekų surinkėjai neturėjo motyvacijos surinkti mažiau komunalinių atliekų, nors realūs jų kiekiai ne didėjo, o mažėjo. Dabar šis mažėjimas bus įvertintas ir nesukels rizikos paslaugų tiekėjui.

Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorė Vilma Karosienė sako, kad taikyti dvinarę mokėjimo sistemą turės visos šalies savivaldybės. Tai įpareigoja praėjusių metų vasarą priimtas įstatymas. Pasak specialistės, iššūkis keisti apmokėjimo tvarką visiems bus nelengvas ir pareikalaus daug pastangų. Tačiau įvesta sistema bus gerokai efektyvesnė ir aiškesnė už dabartinę padėtį.

„Įstatymas savivaldybes įpareigoja pereiti prie naujos tvarkos, tačiau kaip tai padaryti, kiekviena savivaldybė spręs pati, atsižvelgdama į savo specifiką. Iki šiol neegzistavo vieninga sistema, pagal kurią savivaldybėse būtų atsiskaitoma už surinktas mišrias komunalines atliekas. Todėl vienos savivaldybės skaičiuodavo vienaip, kitos – kitaip“, - teigė V.Karosienė.

Ministerijos atstovė pripažino, kad nauja tvarka pareikalaus daug žmogiškųjų išteklių, specialistams reikės atlikti daug skaičiavimų. Savivaldybės turės siekti, kad taikant naująją tvarką būtų išlaikytas principas „teršėjas moka“, tačiau kartu reikės siekti, kad paslaugos gavėjams neaugtų jos kaina. Ar pasiteisins pasirinktas modelis, labai priklausys nuo atliekų surinkėjų darbo organizavimo, kaip efektyviai tai bus daroma.

Naujoji dvinarė atsiskaitymo tvarka turės galioti tiek individualių, tiek ir daugiabučių namų gyventojams. Pastariesiems ją taikyti taip pat gali būti kebliau, kadangi, priešingai nei individualiuose namuose, sunkiau nustatyti, ar konkretus gyventojas rūšiuoja atliekas, ar ne. Tačiau, pasak V.Karosienės, su šiuo klausimu susidūrė ir anksčiau nei Lietuva tokią tvarką įvedusios valstybės. Taigi sprendžiant jį bus galima pažvelgti ir į kitų šalių patirtį.

Alytaus regione pirmoji naująją tvarką ims taikyti Lazdijų rajono savivaldybė. Joje yra apie 10 tūkstančių mišrių komunalinių atliekų konteinerių. Atliekas surenkanti įmonė konteinerius paženklins specialiais žymekliais ir savo sistemoje fiksuos, ar konteineris buvo ištrauktas išvežti, ar buvo pakeltas išpilti.

Jeigu gyventojas savo konteinerio neištrauks išvežti arba primes į jį nerūšiuotų ar blogai surūšiuotų atliekų, vežėjai jo neišveš. Tačiau dėl to nuostolių nepatirs, kadangi sistema užfiksuos privažiavimo prie konteinerio faktą. Todėl gyventojai bus dar labiau motyvuojami ne tik išrūšiuoti atliekas, bet ir padaryti tai teisingai.

Artimiausiu metu analogiška dvinarė atsiskaitymo tvarka turėtų įsigalioti Prienų, Birštono ir Druskininkų savivaldybėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.