Pasenę vaistai turi keliauti ne į šiukšliadėžę

Sveikatos specialistai vis dažniau prabyla apie tai, kad Lietuvoje vaistų suvartojimas linkęs augti. Aplinkosaugininkai gyventojams savo ruožtu primena, kad įsigytų, tačiau nespėtų suvartoti ir pasenusių medikamentų negalima išmesti bet kur.

Daugiau nuotraukų (0)

Julija Šeškevičienė

Sep 23, 2014, 12:56 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 12:23 AM

Sveikatos įstaigos, vaistinės yra sudariusios sutartis su konkrečiomis įmonėmis, kurios surenka pasenusius, netinkamus vartoti medikamentus ir saugiai juos utilizuoja. Tačiau atsakingai elgtis su savo turimais vaistais privalo ne tik įstaigos, bet ir gyventojai.

Valstybinės atliekų apskaitos duomenimis, 2011 m. šalyje susidarė 0,07 tūkstančio tonos farmacinių atliekų. 2010 m. atliekų kiekis buvo didesnis – 0,08 tūkstančio tonų. Tačiau, pavyzdžiui, 2009 m. farmacinių atliekų šalyje susidarė kur kas mažiau – 0,03 tūkstančio tonų.

Didžioji dalis prieš trejus metus susidariusių farmacinių atliekų neliko Lietuvoje: maždaug 0,067 tūkstančio tonų buvo išvežtos sudeginti į specializuotus pavojingųjų atliekų deginimo įrenginius Vokietijoje. Tačiau net ir nedidelė šalyje likusi farmacinių atliekų dalis gali atnešti daug žalos, jeigu su šio tipo atliekomis bus elgiamasi netinkamai.

Pasibaigus vaistų galiojimui, gyventojai raginami juos atnešti į vaistines, kurios turi priimti šias iš žmonių atneštas atliekas. Vaistų jokiu būdu negalima mesti į mišrių komunalinių atliekų konteinerius, taip pat negalima jų priskirti ir prie plastiko, stiklo ar popieriaus atliekų ir mesti į šioms atliekoms skirtus konteinerius. Stiklinių vaistų buteliukų negalima mesti į žalios spalvos konteinerius, skirtus stiklo atliekoms.

Nustatyta tvarka visuomenės vaistinės bei gamybinės visuomenės vaistinės iš gyventojų privalo nemokamai priimti atneštus vaistinius preparatus, kuriuos reikia naikinti. Vaistinės įpareigotos priimtas atliekas išrūšiuoti ir perduoti specialistams saugiai utilizuoti. Valstybiniame atliekų tvarkymo 2014 – 2020 m. plane numatyta vaistines aprūpinti konteineriais, kuriuose būtų metamos iš gyventojų surinktos farmacinės atliekos.

Į bendruosius ar rūšiavimui skirtus konteinerius išmesti pasenę vaistai kelia didelį pavojų tiek žmogaus sveikatai, tiek aplinkai. Šalyje jau būta atvejų, kai atsainiai išmestus vaistus aptikę vaikai pabandydavo jų paragauti ir apsinuodydavo organizmą. Tačiau taip pat nereikia pamiršti, kad vaistuose apstu cheminių medžiagų, kurios tirpsta ir gali patekti į aplinką, užteršti dirvožemį ir gruntinį vandenį.

Tinkamai išmesti pasenusius vaistus tampa vis aktualesne problema ir dėl to, kad, kaip rodo statistika, vaistų kasmet šalyje įsigyjama vis daugiau. Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie LR Aplinkos ministerijos duomenimis, 2013 m. Lietuvoje buvo parduota beveik 74, 44 mln. vaistinių preparatų pakuočių. Tai – beveik 2 milijonais pakuočių daugiau nei 2012 m. Didesnė dalis – 60 procentų 2013 m. parduoto pakuočių kiekio – buvo receptinių preparatų pakuotės.

Daugiausia iš visų vaistinių preparatų pagal bendrinį pavadinimą pernai buvo suvartota acetilsalicilo rūgšties, populiariai vadinamos aspirinu. Šis preparatas vartojamas nuo skausmo ir uždegimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.