Neapsigaukite: šilta ir graži bobų vasara dar tik laukia!

Rugsėjo viduryje lepinę šilti orai – dar ne bobų vasara. Smagių orų Lietuva turėtų sulaukti spalio pradžioje, po daugiau nei savaitės. Meteorologų teigimu, ruduo į mūsų šalį ateina taip, kaip ir turi būti – su atšilimus keičiančia vėsa.

Lietuvoje rudenėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje rudenėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 25, 2014, 12:40 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 5:45 PM

„Bobų vasara ateina spalio pradžioje, kartais vėliau. Nuo Azoro atkeliauja anticiklonas ir po šalnų, nusistovi gražūs ir ramūs orai. Naktimis šaltoka, o dienomis giedra ir šilta“, sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) klimatologė Audronė Galvonaitė.

Paprastai oras bobų vasarą sušyla iki dvidešimties laipsnių. Klimatologė sakė, kad Lietuvoje klimatinis ruduo prasidėjo laiku – nuo nuo rudens lygiadienio.

Pasaulio meteorologai prognozuoja ne tik malonų rudenį, bet ir šiltą žiemą – teigiama, kad temperatūra bus aukštesnė nei vidutinė. Klimatologė tikino, kad neįmanoma 100 proc. tikslumu pasakyti kokia bus žiema.

„Neįmanoma įvertinti ilgalaikių faktorių, kurie gali nulemti šiuos dalykus. Tai tik teorija. Pavyzdžiui, niekas nežino ar neišsiverš kokie nors vulkanai, kurie dabar pupsi Kamčiatkoje, Islandijoje. Tuomet į atmosferą patenka daug taršos šaltinių, užteršiama atmosfera ir dažniausiai būna ženklus atvėsimas“, – sakė ji.

Taip nutiko prieš kelerius metus, kai meteorologai pranašavo labai šiltą sausį ir vasarį. Tąkart Kamčiatkoje išsiveržė ugnikalniai, o Australijoje įvyko šimtmečio dulkių audra. Atmosfera buvo smarkiai užteršta, tai lėmė atvėsimą ir iškreipė prognozes.

Kaupsis lietaus debesys

Šiandien per mūsų šalį slinks atmosferos frontas. Pietų, pietvakarių vėjas taps gūsingesnis.

Iki vakaro lietaus debesys apims didesnę Lietuvos dalį, lietaus pavyks išvengti nebent rytiniams ir pietrytiniams rajonams. Temperatūra įdienojus pakils iki 12–16 laipsnių šilumos.

Penktadienio naktį lietaus klius dar beveik visai Lietuvai, dieną negausiai palynos tik vietomis.

Rims ir pūs pietvakarių, vakarų vėjas, o atslinkusi šiltesnė oro masė sumažins šalnų tikimybę.

Temperatūra naktį kris tik iki 6–11 laipsnių šilumos, dieną jau džiugins 13–18 laipsnių šiluma.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį per Lietuvą keliaus naujas aktyvesnis atmosferos frontas. Jis atneš nemažai lietaus ir kai kuriuose regionuose vėją sustiprins iki 15–20 m/sek. greičio. Naktis bus šilta, temperatūra – nuo 8 iki 13 laipsnių šilumos.

Šeštadienio diena vėl numatoma kiek gražesnė, lietaus debesims iškeliaujant šalies rytuose trumpai palynos. Dažniau rodysis saulė, šils iki 14–18 laipsnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.