Bioskaidžias atliekas tvarkys šiuolaikiški įrenginiai

Lietuvoje nuolat gerinama atliekų tvarkymo sistema artimoje ateityje žengs į naują etapą, kuris leis bioskaidžias atliekas tvarkyti kur kas moderniau ir efektyviau. Tam iki 2015 m. pabaigos visoje šalyje ketinama pastatyti 1 mechaninio apdorojimo ir 8 mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginius.

Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Sep 30, 2014, 7:03 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 2:23 AM

Pasak aplinkos viceministro Algirdo Genevičiaus, sparčiausiai šiuo metu projektai vyksta Alytaus, Panevėžio, Telšių, Utenos ir Tauragės regionuose. „Kituose projektuose artimiausiu metu numatoma gauti reikalingus statybos leidimus ir turėtų prasidėti fiziniai darbai“, - pridūrė viceministras.

Jau netrukus pamatyti, kaip realiai funkcionuoja ir kokios naudos suteikia tokie įrenginiai, bus galima Alytaus regione. Takniškių kaime baigta statyti mechaniškai rūšiuojamų ir perdirbamų atliekų stotis, kurioje bioskaidžios atliekos mechaniniais įrenginiais bus rūšiuojamos ir ruošiamos perdirbti sausuoju anaerobiniu fermentavimo būdu.

„Mechaninio rūšiavimo pastatai jau pastatyti, įranga taip pat atvežta. Spalį atliksime bandymus, kurie truks maždaug mėnesį, o eksploatuoti mechaninio rūšiavimo įrenginius pradėsime lapkritį“, - sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro Biologiškai skaidžių atliekų tvarkymo padalinio vadovas Andrius Jučas.

Pasak jo, gamintojų garantuojami mechaninio rūšiavimo įrenginių pajėgumai sieks apie 25 tonas per valandą. Tokių pajėgumų Alytaus regionui tikrai užteks: pasak A.Jučo, pastaraisiais metais regione susidarančių atliekų kiekiai vis mažėja.

Kitų metų pavasarį Alytaus regione turėtų pradėti veikti ir biologinio apdorojimo įrenginiai. Jais biologiškai skaidžios atliekos bus kaupiamos ir ruošiamos perdirbti. Iš šių atliekų pažangiomis technologijomis bus galima išgauti biodujas ir jas panaudoti elektros gamybai.

„Pagamintą elektrą naudosime savo reikmėms. Jei pagaminsime daugiau, nei reikės patiems, galėsime parduoti elektros tinklams“, - atskleidė A. Jučas.

Tiek Alytaus regione, tiek ir kitose šalies vietovėse statomi mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginiai leis išskirti bioskaidžias atliekas iš bendro atliekų srauto, perdirbti ir panaudoti gaminant energiją. Tokia sistema leis sumažinti sąvartyne šalinamų bioskaidžių atliekų kiekį. Dabar bioskaidžios atliekos sudaro daugiau kaip 40 procentų komunalinių atliekų kiekio.

Jos kelia pavojų žmonių sveikatai ir teršia aplinką, todėl ES Sąvartynų direktyva nurodo, kad šias atliekas būtina tvarkyti atskirai, tam skiriant ypač daug dėmesio. Savo ruožtu Lietuva planuoja iki 2020 m. sumažinti sąvartynuose šalinamų komunalinių bioskaidžių atliekų dalį bent iki 35 procentų 2000-aisiais susidariusių bioskaidžių komunalinių atliekų kiekio.

Visoje Lietuvoje statomi mechaninio apdorojimo, mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginiai iš mišraus atliekų srauto išskirs ir apdoros bioskaidžių atliekų dalis, taip pat – antrines medžiagas ir perdirbti netinkamas, tačiau energinę vertę turinčias atliekas.

Bendri šių įrenginių pajėgumai sudarys apie 1 milijoną tonų mišrių komunalinių atliekų. Įrenginiuose atskirta bioskaidžių atliekų dalis, kuri netinkama perdirbti, bus panaudota energijai gaminti.

Alytaus, Panevėžio, Telšių ir Utenos regionuose numatyta pastatyti biologinio apdorojimo įrenginius su biodujų gavyba. Vilniaus regione bioskaidžias atliekas numatoma apdoroti paruošiant jas deginti.

Kauno, Marijampolės, Šiaulių regionuose atliekas ketinama apdoroti kompostuojant, Tauragės regione pirminis projektas buvo modifikuotas ir pasirinkta įrengti bioskaidžių atliekų kompostavimo aikštelę bei įsigyti pirminio rūšiavimo konteinerius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.