Pavojingosios atliekos keliaus į Šiaulių regioną

Tinkamai šalinti pavojingąsias tiek buityje, tiek gamyboje susidarančias pavojingąsias atliekas – vienas svarbiausių atliekų tvarkymo sistemos uždavinių. Kad tokios atliekos nepakenktų aplinkai ir žmogaus sveikatai, šias atliekas būtina rūšiuoti, laikyti ir naikinti atskirai. Tam jau kuriama infrastruktūra Šiaulių regione.

Statistiškai vienam gyventojui teko po 46 kilogramus surinktų pavojingųjų gamybos atliekų ir apie 1,5 kilogramo – komunalinių pavojingųjų atliekų.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Statistiškai vienam gyventojui teko po 46 kilogramus surinktų pavojingųjų gamybos atliekų ir apie 1,5 kilogramo – komunalinių pavojingųjų atliekų.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Sep 30, 2014, 7:08 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 2:23 AM

Valstybiniame atliekų tvarkymo 2014-2020 m. plane numatyta, kad ir pavojingųjų atliekų deginimo įrenginys, ir pavojingųjų atliekų sąvartynas jau šiais metais turi pradėti veikti Šiaulių regione. Aplinkos viceministras Algirdas Genevičius informavo, jog šių planų atsisakyti neketinama: pavojingųjų atliekų deginimo įrenginio statybos užbaigimo aktas pasirašytas šių metų gegužę, o birželio pabaigoje pasirašyta pavojingųjų atliekų deginimo įrenginio perėmimo pažyma, jis pradėtas eksploatuoti.

Šiek tiek vėluos tik pavojingųjų atliekų sąvartyno darbų baigimo laikas. „Planuojama, kad darbų baigimo laikas bus pratęstas iki 2015 m. sausio 1 d. Taip įvyko dėl techninio projekto korektūrų bei poveikio aplinkai vertinimo atlikimo procedūrų vėlavimo“, - sakė viceministras.

Savivaldybės savo ruožtu privalo užtikrinti, kad buityje susidarančios pavojingosios atliekos būtų surenkamos rūšiuojant. Taip pat savivaldybėms būtina užtikrinti pavojingųjų atliekų surinkimą didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse.

Pavojingoms atliekoms priskiriamos kenksmingos, degios, sprogios, toksiškos, koroziją sukeliančios medžiagos. Patekusios į aplinką jos gali ilgam užteršti ją, sukelti žalos gyvajai gamtai bei pakenkti žmogaus organizmui.

Nors specialaus sąvartyno šioms atliekoms Šiaulių regione dar teks kiek palaukti, statistikos duomenys džiugina jau dabar: surūšiuotų pavojingųjų atliekų Lietuvoje kasmet surenkama vis daugiau. 2011 m. surinkta beveik 140 tūkstančių tonų pavojingųjų gamybos atliekų ir apie 4,5 tūkstančiai tonų komunalinių pavojingųjų atliekų.

Statistiškai vienam gyventojui teko po 46 kilogramus surinktų pavojingųjų gamybos atliekų ir apie 1,5 kilogramo – komunalinių pavojingųjų atliekų.

Lyginant su 2010 m., 2011 m. labai išaugo užterštos žemės ir rūšiavimo likučių – mechaninio atliekų apdorojimo likučių, kuriuose susidaro pavojingos cheminės medžiagos, kiekiai.

Valstybinės atliekų apskaitos duomenimis, 2011 m. 47 procentai pavojingųjų gamybos atliekų buvo perdirbta, šiek tiek mažesnė dalis – 38 procentai – apdorota. Beveik penktadalis pavojingųjų atliekų buvo išvežtos tvarkyti į kitas šalis, 4 procentai – pašalinta, 3 procentai – sudeginta. Beje, tais metais buvo tvarkomos ne tik 2011 m. surinktos pavojingosios atliekos, bet ir nuo ankstesnių metų saugomi pavojingųjų atliekų likučiai.

Todėl sutvarkyta atliekų buvo daugiau, nei surinkta 2011 m. Pavojingąsias atliekas 2011 m. Lietuvoje naudojo 19 pavojingųjų atliekų tvarkymo įmonių, o jas apdorojo (ruošė naudoti arba šalinti) 176 įmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.