Atliekų prevencija (II): kaip mažinti popieriaus vartojimą?

Rūšiavimas – šiandieninė realija, apie kurią itin daug kalbama. Tačiau, jei kalbame apie rūšiavimą, turėtume nepamiršti aptarti ir praktinės informacijos apie atliekų prevencijos priemones. Šį kartą apie popierių.

Vienas iš patarimų: atsisakykite nereikalingų popierinių naujienlaiškių ir reklamų, jei esate jas užsisakę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vienas iš patarimų: atsisakykite nereikalingų popierinių naujienlaiškių ir reklamų, jei esate jas užsisakę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 6, 2014, 12:39 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 11:17 AM

Daug kartų perdirbamas

Pakuotės iš popieriaus pradėtos gaminti prieš daugelį šimtmečių. Pirmasis popierius buvo pagamintas Kinijoje. Tuo tarpu kartono bei gofruoto kartono pakuotės pradėtos gaminti iš makulatūros nuo XIX a. Kartotininės pakuotės yra vertinga antrinė žaliava. Ji pakartotinai gali būti naudojama popieriaus ir kartono gaminių gamyboje. Tokiu būdu išsaugoma daugiau pirminės žaliavos – medienos.

Kiekviena perdirbto popieriaus tona išsaugo beveik dvidešimt medžių ir sutaupo apie 27 tūkstančius litrų vandens ir energijos, kurios užtektų pusmetį šildyti vidutinio dydžio gyvenamąjį namą.

Pasaulyje kasmet popieriaus gamybai iškertama daugiau nei milijonas medžių. Tai yra beveik dvidešimt procentų pasaulyje iškertamų mišių.

Mūsų šalyje popierius ir kartonas sudaro apie 14 procentų visų komunalinių atliekų. Popieriaus atliekas galima perdirbti iki šešių kartų.

Antrinis arba perdirbtas popierius – turi daug pranašumų prieš medieną ir celiuliozę. Visų pirma jis pigesnis. Kaina krenta dėl gamybai sutaupomos energijos ir vandens. Be to, popieriaus perdirbimas sumažina atliekų kiekį, o jį gaminant nenaudojami jokie chemikalai.

Lietuvoje esantys kartono fabrikai galėtų perdirbti apie 40 tūkstančių tonų popieriaus ir kartono atliekų per metus. Tačiau deja, tai nevyksta pilnu pajėgumu dėl to, kad ne visi gyventojai savo atliekas rūšiuoja. Šalyje surenkama tik 25 procentai minėto kiekio. Palyginimui, Vokietijoje makulatūra yra labiausiai pakartotinai naudojama antrinė žaliava, nes iš jos pagaminama daugiau nei 60 procentų naujo popieriaus.

Patarimai, kaip sumažinti popieriaus suvartojimą

Žaliojo švietimo fondas, savo veiklą vykdantis Jungtinėse Amerikos Valstijose pataria: Spausdindami dokumentus ar kitus reikalingus tekstus tik ant vienos lapo pusės, naudodami dvigubus tarpus tarp eilučių sunaudosite keturis kartus daugiau popieriaus nei jo reikėtų iš tiesų.

Nustatykite kuo mažesnes dokumentų paraštes, taip taupysite vietą lape.

Kai tik įmanoma – naudokite mažesnį raidžių šriftą.

Pašalinkite nereikalingas kopijas, užrašus ir priminimus. Tam galima naudoti ilgalaikes skaitmenines laikmenas.

Dokumentus redaguokite iš karto kompiuteryje.

Savo spausdinimo aparatą nustatykite dvipusio spausdinimo funkcijai, kada tai tik yra įmanoma.

Arba nebereikalingus vienpusius dokumentus panaudokite kaip juodraščius antrą kartą.

Atsisakykite popierinių sąskaitų ir mokesčius susimokėkite internetu.

Atsisakykite nereikalingų popierinių naujienlaiškių ir reklamų, jei esate jas užsisakę.

Priminimas

Į mėlynuosius popieriui skirtus konteinerius negalima mesti vienkartinių servetėlių, popierinių rankšluosčių, dėžučių nuo picos ar kitokių riebalais užterštų popieriaus pakuočių.

Perdirbimui tinka kartoninės dėžutės, laikraščiai, žurnalai, pakavimo ir biuruose naudojamas popierius. Svarbu, kad šios rūšies pakuotės atliekos būtų sausos ir švarios.

Popieriaus pakuotė suyra per maždaug dvejus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.