Gamtos šiukšlintojams pasislėpti tampa vis sunkiau

Būdų pranešti apie gamtoje paliktas atliekas specialistams šalyje turime ne vieną. Telefonu, elektroniniais laiškais, paprastu paštu į atsakingas institucijas plūsta pranešimai apie pastebėtas šiukšles ten, kur jų neturėtų būti: viešosiose miestų erdvėse, pamiškėse, upių ar ežerų pakrantėse. Tačiau specialistai sako, kad vien perspėjimu pilietiško žmogaus elgesys neturėtų baigtis.

Žmonės neretai galvoja – paskambinau tarnybai, informavau apie šiukšles, vadinasi, esu pilietiškas. Bet pilietiškumas tuo nesibaigia. Reikia ir patiems veikti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žmonės neretai galvoja – paskambinau tarnybai, informavau apie šiukšles, vadinasi, esu pilietiškas. Bet pilietiškumas tuo nesibaigia. Reikia ir patiems veikti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

2014-10-20 12:30, atnaujinta 2018-01-25 09:39

Vieną tokį būdą, kaip pranešti apie žalą gamtai, inicijavo populiari interneto svetainė www.maps.lt kartu su „Baltijos aplinkos forumu“. Jau kelerius metus tinklalapio lankytojams suteikta galimybė pastebėtus šiukšlynus registruoti virtualiame žemėlapyje.

Jau vien per pirmąjį pusmetį pranešimų buvo gauta keli šimtai. Tinklalapyje galima pranešti apie upių ir ežerų taršą, į aplinką išleidžiamas kanalizacijų sistemas, miškuose suverstus šiukšlynus, niokojamus augalus ir kitą gamtai daromą žalą.

Aplinkos viceministras Algirdas Genevičius teigia, jog gyventojų vangumu kaltinti negalima: telefonu ir laiškais apie šiukšlinimo atvejus atsakingoms institucijoms pranešama labai aktyviai. Tačiau, viceministro teigimu, visuomet vertėtų vadovautis protingumo kriterijumi ir kartais, užuot skyrus laiką ir energiją informacijai teikti, efektyviau ir prasmingiau apšnerkštą vietą sutvarkyti patiems.

„Be abejo, esame labai dėkingi gyventojams už jų aktyvumą. Tačiau visuomet reikėtų kliautis protingumo kriterijumi. Pranešimu apie šiukšlynus gavę darbuotojai privalo į juos reaguoti.

Kainuoja jų darbo laikas, degalų sąnaudos, o kartais nuvykus į vietą paaiškėja, kad jokios didesnės bėdos joje nebuvo. Todėl kartais, manyčiau, paprasčiau yra tą gulinčią šiukšlę pakelti ir išmesti pačiam. Žmonės neretai galvoja – paskambinau tarnybai, informavau, vadinasi, esu pilietiškas. Bet pilietiškumas tuo nesibaigia. Reikia ir patiems veikti“, - sako A.Genevičius.

Jis pripažino, kad yra nemažai ir tokių atvejų, kai gyventojų surinkta informacija pasirodo itin vertinga: nuvykus į vietą paaiškėja, kad joje iš tiesų stūkso slapčia kraunami šiukšlių kalnai. Todėl gaunamus pranešimus apie atliekas specialistai stengiasi filtruoti, atsirinkdami, kur iš tiesų būtina nedelsiant vykti ir gelbėti gamtą nuo teršėjų.

Šiuolaikinės technologijos bei aplinkosaugos svarbą suvokiantys gyventojai leidžia ne tik aptikti šiukšlynų vietas, bet ir išaiškinti bei nubausti pažeidėjus. Pavyzdžiui, šeima automobiliu į gražų gamtos kampelį atvežė ir paliko kalną šiukšlių. Tačiau šį elgesį užfiksavo vienas kaunietis, kurio darytoje nuotraukoje buvo įamžinti ir automobilio numeriai. Kaltininkai netrukus buvo surasti ir nubausti 2 tūkstančių litų bauda.

Aplinkos viceministras sako, kad informacijos apie šiukšlynus sklaida yra efektyvus būdas kovojant už švarią ir gražią gamtą, tačiau ne mažiau efektyviu galima vadinti ir parodytą gerą elgesio pavyzdį.

„Visada tarp mūsų atsiras žmonių, kurie šiukšlina. Mano namų kaimynystėje anksčiau taip pat dažnai voliodavosi šiukšlės. Bandžiau kalbėtis su aplink gyvenančiais žmonėmis, aiškinti, kad taip elgtis negalima – veltui. Galiausiai tiesiog nieko nesakydamas ėmiau pats rankioti kitų metamas šiukšles. Galiu pasakyti, kad šiandien jų aplink namus praktiškai nėra“, - pasakojo A.Genevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.