Menkavertį plastiką būtina atskirti

Atliekas rūšiuojantys šalies gyventojai vis labiau įsisąmonina, ką galima mesti į geltonuosiuos konteinerius, skirtus plastiko atliekoms. Tačiau atliekų tvarkytojai įspėja, kad prieš metant šiukšlę į konteinerį reikėtų atidžiau pasvarstyti, ar ji gali būti perdirbama.

Sostinės atliekų vežėjai pastebėjo, kad į geltonuosius konteinerius Vilniuje patenka vis daugiau beverčio plastiko.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sostinės atliekų vežėjai pastebėjo, kad į geltonuosius konteinerius Vilniuje patenka vis daugiau beverčio plastiko.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Nov 3, 2014, 11:05 AM, atnaujinta Jan 23, 2018, 1:59 PM

Sostinės atliekų vežėjai pastebėjo, kad į geltonuosius konteinerius Vilniuje patenka vis daugiau beverčio plastiko. Atliekų surinkimo ir tvarkymo įmonės „VSA Vilnius“ atstovų nuomone, daugiausia žemos kokybės plastiko gaminių atkeliauja iš Kinijos. Tokiuose gaminiuose net nebūna pažymėtas plastiko tipas, nors tai svarbi informacija atliekų rūšiuotojui bei perdirbėjui. Įvairūs įrankiai, žaislai būna pagaminti iš tokios prastos kokybės plastiko, kad jį galima tik deginti. Tuo metu kokybiškos plastikos atliekos gali būti perdirbamos net kelias dešimtis kartų. Todėl jei įsigytame gaminyje nenurodytas plastiko tipas, tai – rimtas signalas, kad šio gaminio plastikas yra itin menkos kokybės ir perdirbimui jis netinkamas.

Apie būtinybę geriau įvertinti išmetamas plastiko atliekas gyventojus įspėja ir Mažeikių rajono savivaldybė. Rajoną aptarnaujanti bendrovė „Mažeikių komunalinis ūkis“ primena, kad užterštas, popieriumi padengtas plastikas perdirbti yra netinkamas, nors tokių atliekų aptinkama geltonuosiuose konteineriuose. Maža to, riebalais, chemikalais ar kitomis medžiagomis užteršta plastiko pakuotė, įmesta į geltonąjį konteinerį, užteršia ir kitas jame esančias atliekas bei paverčia jas netinkamomis perdirbti.

Mažeikių atliekų tvarkytojai taip pat įspėja, kad mišrios sudėties pakuotės ir gaminiai, tokie kaip skutimosi peiliukai, kvepalų flakonai, greičiausiai nebegali būti perdirbamos, todėl jas reikėtų mesti į buitinių atliekų konteinerį. Perdirbimui tinkamas plastiko pakuotes prieš metant į konteinerius komunalininkai primena kuo labiau suspausti: taip sumažinamas atliekų tūris.

Atliekų tvarkytojai taip pat pastebi, kad šiuo metu gyventojai aktyviau keičia plastikinius langus. Nors šis plastikas gali būti perdirbamas, žmonės tokias atliekas turi pristatyti į stambiagabarites aikšteles, o ne palikti prie rūšiavimo konteinerių ar kitose tam netinkamose vietose.

Gamtoje plastikas gali išlikti nesuiręs net kelis šimtus metų. Todėl kokybiško plastiko atliekas būtina kuo efektyviau perdirbti. Tačiau perdirbimui netinka tokios plastiko atliekos kaip dažų, tepalų ir kitų cheminių medžiagų tara, plastiko žaislai su elektroniniais įtaisais, plastikinės medicinos priemonės, CD, DVD, foto juostelės, pakeliai nuo traškučių bei higienos priemonės, pavyzdžiui, dantų šepetėliai. Todėl šių atliekų reikėtų nemesti į geltonuosiuos konteinerius, nors jų sudėtyje ir esama plastiko.

Mažeikių rajono savivaldybė taip pat gyventojams primena, kad kol kas šalyje dar nėra metalui skirto rūšiavimo konteinerio. Todėl nedideles metalo atliekas galima mesti į maišus ar konteinerius, skirtus plastiko atliekoms. Tuo metu stambiagabarites metalines atliekas gyventojai turėtų atvežti į metalo laužo supirkimo punktą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.