Dauguma regionų jau nusprendė, kaip tvarkys atliekas

Vis daugiau šalies regionų ir savivaldybių gali tiksliai pasakyti, kaip jų gyvenamosiose vietovėse artimiausius kelerius metus bus tvarkomos atliekos ir kaip bus užtikrintas kuo efektyvesnis jų rūšiavimas. Dauguma šalies regionų jau parengė 2014–2020 m. regioninių atliekų tvarkymo planus, o savo ruožtu neatsilikti nuo jų siekia ir šalies savivaldybės.

Kol kas lėčiausiai regioninių atliekų planų rengimo link juda didieji miestai ir jų regionai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kol kas lėčiausiai regioninių atliekų planų rengimo link juda didieji miestai ir jų regionai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Dec 8, 2014, 5:00 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 4:11 PM

Kol kas lėčiausiai regioninių atliekų planų rengimo link juda didieji miestai ir jų regionai. Kone paskutinis į šį traukinį spėjo įšokti Vilniaus regionas. Nuo lapkričio 17–osios pradėtas rengti Vilniaus apskrities regioninio 2014–2020 m. atliekų tvarkymo plano strateginio poveikio aplinkai vertinimo (SPAV) dokumentas. Rengiamiems planams savo pastabas ir pasiūlymus gali reikšti ir visuomenė.

Kauno regionas šiuos dokumentus suskato rengti daugiau kaip mėnesiu anksčiau: Kauno regiono ir Kauno miesto, Kaišiadorių, Jonavos, Kėdainių, Raseinių rajonų atliekų tvarkymo planų SPAV pradėti rengti dar spalio pradžioje.

Tuo metu Klaipėdos regionas jau lapkričio viduryje patvirtino savo regioninį atliekų tvarkymo planą. Beveik tą pačią dieną šis svarbus atliekų tvarkymo dokumentas buvo patvirtintas Šiaulių regione. Dar anksčiau – rugsėjo mėnesį – naująjį atliekų tvarkymo planą savo regionui patvirtino Panevėžio regiono plėtros taryba. Dauguma mažesniųjų regionų ir jų savivaldybių taip pat jau yra parengusios ar net patvirtinusios atliekų tvarkymo planus.

Pasak aplinkos ministro Kęstučio Trečioko, ženklų, kad kuris nors regionas ar savivaldybė apskritai nesusidorotų su šia užduotimi ir tokio plano neparengtų, nėra: darbai juda visose vietovėse, tik vienose – spartesniu, kitose – lėtesniu žingsniu.

Regioninis bei savivaldybės atliekų tvarkymo planas – dokumentas, kurį rengdamos regionų plėtros tarybos ir savivaldybės pačios sprendžia, kaip tvarkyti atliekas konkrečių jų atveju būtų geriausia. Savivaldybės privalo siekti, kad jų parengti ir įgyvendinami planai atitiktų Valstybiniame atliekų tvarkymo 2014–2020 m. plane numatytus siekius. Šiuo laikotarpiu Lietuva įsipareigoja kuo labiau sumažinti į sąvartynus patenkančius atliekų kiekius, kuo daugiau jų perdirbant ar kitaip pakartotinai panaudojant. Tam labai svarbu savivaldybėse užtikrinti efektyvų atliekų rūšiavimą: taip antrinės žaliavos keliaus ne į sąvartynus, o pas perdirbėjus. Be to, dalis į sąvartynus patenkančių atliekų kenkia aplinkai, teršia dirvožemį bei gruntinius vandenis, todėl labai svarbu jas rūšiuoti ir šalinti tinkamai.

Aplinkos ministerija primena, jog regioninių ir savivaldybių atliekų tvarkymo planų rengėjams svarbiausia suplanuoti visų tvarkomų komunalinių atliekų kiekį, taip pat – galimybes plėsti perdirbti tinkamų atliekų rūšiavimą ir būdus mažinti į sąvartynus patenkančių atliekų kiekius. Nuo 2020 m. Lietuvoje planuojama neįrengti nė vieno naujo sąvartyno: visos surenkamos atliekos turės būti šalinamos dabar veikiančiuose 11 regioninių sąvartynų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.