Baterijų rūšiavimo kelio pradžia – daugiabučių laiptinėse

Be to, taip siekiama užtikrinti, kad kuo mažiau panaudotų baterijų patektų į šalies sąvartynus. Ne mažiau svarbus ir ekonominis aspektas: pavyzdžiui, dalį galvaniniuose elementuose ir akumuliatoriuose esančių medžiagų galima perdirbti ir naudoti dar kartą.

Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

2014-12-16 11:26, atnaujinta 2018-01-19 02:13

Viešosios įstaigos „Gargždų švara“ direktorius Rimantas Martinkus informavo, kad ateityje tokias dėžutes ketinama įrengti visuose Gargždų daugiabučiuose. „Šios dėžutės yra ir gražios, ir labai patogios naudoti. Jos metalinės, rakinamos, tvirtinamos prie sienos, todėl laiptinėse paprastai tvirtinamos prie skelbimų lentų. Į jas telpa ir mažieji akumuliatoriai, ir senos baterijos. Laiptinėse jos atrodo tikrai tvarkingai. Kai dėžutė prisipildo, atėjęs atliekų tvarkytojas tiesiog pasuka raktą ir surenka visas dėžutėje sukauptas atliekas“, – pasakojo R.Martinkus. Pasenusios baterijos yra vienos tų atliekų, kurių jokiu būdu negalima mesti į bendrųjų atliekų konteinerius. Netinkamai išmestos šio tipo atliekos skleidžia kenksmingas medžiagas ir sukelia žalą aplinkai. Veikiant oro sąlygoms, nuo drėgmės baterijos pamažu tirpsta ir išskiria kenksmingas medžiagas į gruntą. Todėl atsiranda grėsmė, kad šio tipo atliekos gali pakenkti ir žmogaus sveikatai. Baterijų išskiriamos medžiagos pasižymi tuo, kad yra ypač kenksmingos: tai rūgščių, šarmų tirpalai ir išsilaisvinę sunkieji metalai. Nikelis, kadmis, cinkas, varis, švinas ir kitos išskiriamos medžiagos pasižymi kancerogeniniu poveikiu, tai yra, gali sukelti vėžį. Todėl visoje šalyje apstu baterijų išmetimo vietų netgi viešosiose erdvėse – pradedant bibliotekomis ir baigiant prekybos centrais. Tačiau dabar šio tipo atliekų surinkimo srityje žengtas naujas žingsnis, gyventojams dar labiau supaprastinsiantis kelią į atliekų rūšiavimą – įrengiamos specialios dėžutės daugiabučių laiptinėse. Gargžduose įrengtos dėžutės yra specialiai pritaikytos surinkti baterijų ir galvaninių elementų atliekas, todėl iš šių dėžučių jokios kenksmingos medžiagos į aplinką nepatenka.

Be to, taip siekiama užtikrinti, kad kuo mažiau panaudotų baterijų patektų į šalies sąvartynus. Ne mažiau svarbus ir ekonominis aspektas: pavyzdžiui, dalį galvaniniuose elementuose ir akumuliatoriuose esančių medžiagų galima perdirbti ir naudoti dar kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.