Didžiųjų atliekų aikštelės Lietuvoje tampa vis populiaresnės

Nors atliekas Lietuvoje rūšiuoja dar toli gražu ne visi gyventojai, vis dėlto teigiamus pokyčius šiame sektoriuje galima matyti plika akimi.

Lietuvoje šiuo metu veikia daugiau kaip 80 didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Lietuvoje šiuo metu veikia daugiau kaip 80 didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Dec 19, 2014, 3:59 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 6:55 PM

Vienas tokios gerosios praktikos pavyzdžių – Rokiškis. Čia planuojama dažniau vežti atliekas iš K.Donelaičio gatvėje esančios didžiųjų atliekų aikštelės, nes anksčiau patvirtinto plano skaičiaus, kiek kartų per metus reikėtų išvežti atliekas iš aikštelės, jau nebepakanka. Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro ekologas Alvydas Stravinskas aiškino, kad 2009–aisiais atidaryta stambiagabaričių atliekų aikštele naudojasi vis daugiau gyventojų. „Senajame techniniame projekte, kuris buvo paruoštas šiai atliekų aikštelei įrengti, buvo numatytas metinis aikštelės našumas: tai yra, kiek kartų pakanka iš aikštelės išvežti didžiąsias atliekas. Tačiau reikia pasakyti, kad žmonės vis aktyviau naudojasi galimybe tinkamai išmesti didžiąsias atliekas, todėl esamų paskaičiavimų jau nebeužteko. Taigi ateityje didžiosios atliekos iš Rokiškio K.Donelaičio gatvėje esančios aikštelės bus išvežamos dažniau“, – aiškino Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro specialistas.

Susipažinti su planuojamos ūkinės veiklos dokumentais – atrankos išvadomis dėl poveikio aplinkai vertinimo – bei pareikšti galimas pastabas dėl iš aikštelės išvežamų šiukšlių rokiškėnai gali iki 2015 m. sausio 6 d. Teikti motyvuotus pasiūlymus persvarstyti atrankos išvadą galima Aplinkos apsaugos agentūros Taršos prevencijos ir leidimų departamento Panevėžio skyriui. Lietuvoje šiuo metu veikia daugiau kaip 80 didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių, įrengtų už ES paramos lėšas, kuriose galima nemokamai palikti senus baldus, buitinės technikos atliekas, statybines atliekas. Įrengus šias aikšteles pavyko įgyvendinti vieną Valstybiniame atliekų tvarkymo 2014–2020 m. plane numatytų tikslų.

Remiantis 2014–ųjų rugsėjo mėnesio duomenimis, daugiausia stambiagabaričių atliekų aikštelių – net 16 – yra įrengta Alytaus apskrityje. Vilniaus apskrityje tokių aikštelių yra įrengta 10, Kauno apskrityje – 8, Klaipėdos ir Šiaulių apskrityse – po 9. Mažiausiose apskrityse įrengta bent po 4 stambiagabaričių atliekų aikšteles.

Tokiose aikštelėse gyventojai gali palikti ne tik seną buitinę techniką, bet ir kitokias atliekas. Pavyzdžiui, tarp aikštelėse šalinamų atliekų gali būti ir medinės pakuotės, naudotos padangos, plytos, čerpės ir keramika, drabužiai ir kiti tekstilės gaminiai, agrochemijos atliekos, betonas, metalų mišiniai. Tačiau kokios būtent atliekos surenkamos konkrečioje, arčiausiai gyventojų namų esančioje aikštelėje, atliekų savininkams rekomenduojama pasitikslinti regioninių atliekų tvarkymo centrų tinklalapiuose.

Patekusios į stambiagabaričių atliekų aikšteles, gyventojų atvežtos atliekos yra išrūšiuojamos, išardomos į atskiras frakcijas, perduodamos superkančioms įmonėms, perdirbėjams ar pavojingų atliekų tvarkytojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.